Auguszta napja van. | 2024.03.29

OGY - Molnár Zsolt: európai szintű titkosszolgálati együttműködésre van szükség

2015-12-09 14:33:06

 

A parlament nemzetbiztonsági bizottságának elnöke szerint nem elégséges szintű az európai rendőrségi, titkosszolgálati együttműködés, integrált hírszerző és terrorelhárító szervezetre volna szükség.

 

    Molnár Zsolt (MSZP) a testület szerdai ülése után újságíróknak nyilatkozva azt mondta, a hatékonyság érdekében kellene egy ilyet létrehozni, mivel jelenleg lassú az információáramlás, a legjobb szándék mellett is elvesznek információk, "tehát Európának konferenciák helyett, tanulmányok helyett azonnal cselekednie kell, és létre kell ezt hozni".
    Hozzátette: egyértelmű, hogy az unió és a tagállamok többsége jogszabályaival nincs felkészülve arra, hogy "érdemileg meg tudja előzni ezeket a terrorcselekményeket", aminek részeként a hazai büntető törvénykönyv módosítására is szükség lehet, például az interneten elkövetett cselekmények és a finanszírozás kapcsán. Molnár Zsolt megjegyezte, az MSZP-nek van javaslata a szigorításra.

    Az uniós visszatoloncolási eljárásról szólva a politikus kijelentette, már érkeznek ilyen megkeresések Magyarországra nyugat-európai államoktól, ami "azt mutatja, hogy Dublin III. egyrészt megbukott, nincs helyette más", de azt is mutatja, hogy ha nem általános kvóták alapján osztják el a menekülteket, akkor "Magyarország sokkal rosszabbul jár", hiszen nem kétezer, hanem több tíz- vagy akár százezer ember érkezésének konkrét veszélye áll fenn.
    A bizottsági elnök megemlítette: az ülésen arra kérték a Belügyminisztériumot és a Terrorelhárítási Központot, hogy a tájékoztatás során "csak nagyon tárgyszerű, nagyon egzakt tényeket tartalmazó információk kerüljenek napvilágra".
    Molnár Zsolt arról is beszámolt: keveset tudnak a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalommal összefüggő, "robbanóanyaggal visszaélés, terrorgyanú és a román alkotmányos rend elleni szervezkedéssel kapcsolatos" ügyről, a nyomozás feladata kideríteni, hogy "mennyire lehet ezt az ügyet komolyan venni vagy mennyire inkább alapvetően ez egy koncepciógyanús ügy lenne: egyiket sem lehet állítani".
    "Azt azért le lehet szögezni, hogy valamilyen nagy magyar terrortámadásról nem lehet beszélni, ami a román állam ellen irányult volna a Hatvannégy Vérmegye részéről" - fogalmazott a szocialista politikus.
    Szólt arról is: a honvédelmi tárca fegyvereladásai nyilvános pályázat alapján, a hatályos jogszabályoknak megfelelően, engedélyek birtokában zajlottak, "nem kerül terrorszervezetekhez, nem is kerülhet", vagy idegen államokhoz ez a hadianyag.
    Megjegyezte: az ügyben nemzetbiztonsági érdeket veszélyeztető jogsértés nem következett be; az ár minősítése azonban nem ennek a bizottságnak a feladata.
    A bizottsági elnök az ülés után elmondta: nem növekedett érdemben a hazai terrorfenyegetettség, és nincs közvetlen veszély, noha egy kurdisztáni küldetésben résztvevő EU- és NATO-tagállam számára "százszázalékos biztonság nincsen, Párizs után ezt különösen ki kell jelenteni; azért dolgozunk, hogy minimalizáljuk a kockázatokat".