Andrea napja van. | 2024.04.18

Megújult a szegedi dóm

2015-12-09 12:52:42

 

Több mint kétmilliárd forintból, uniós támogatással megújult a szegedi dóm, a Dömötör-torony és a székesegyház környezete.

 

    Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök a beruházást lezáró szerdai sajtótájékoztatón elmondta: bár ez a fejlesztés véget ért, a templom homlokzatának rekonstrukciója folytatódik. A Szent Gellért alapította egyházmegye 15 esztendő múlva - amikor a székesegyház százéves lesz - ünnepli alapításának millenniumát, a tervek szerint addigra a főhomlokzat és tornyok után a templom teljes külseje megújulhat.
    A székesegyház liturgikus terében történt változások közül a püspök a legfontosabbként a baldachin áthelyezését említette, amely a kupola alá került. A fejlesztés részeként az altemplomban kulturális, tudományos és közösségi rendezvények befogadására alkalmas tereket alakítottak ki, az előlépcső alatt látogatóközpontot hoztak létre.
    Kiss-Rigó László kitért arra: a székesegyház felújításakor felmerült, hogy a munkálatok miatt akár szüneteltetni kell a Szegedi Szabadtéri Játékok előadásait. Az egyházmegye azonban korszerű színpadtechnikát tudott vásárolni, melyet ingyen a fesztivál rendelkezésére bocsátott. A színpadot két évadon át pedig a székesegyházzal szemben állították föl. A színpad a jövő nyáron visszakerül a megszokott helyére, a dóm elé, de a korábbinál távolabb állítják föl a templomtól.
    Kozma Gábor projektvezető, a Gál Ferenc Főiskola rektora kifejtette: a székesegyház és a Dóm tér átadása, az 1930-as évek óta ezidáig nem volt lehetőség jelentősebb felújításra, az épületben, az üvegablakokon, a mozaikokon, a faliképeken keletkezett sérülések kijavítására. A felújításnak köszönhetően a templom nyugati tornyát is bejárhatják a látogatók.
    Az altemplomban kialakított kiállítótérben helyezték el az egyházmegyei gyűjtemény kincseit, az érkező vendégek a tárlatokon megismerkedhetnek Szeged régmúltjával és a Dóm építéstörténetével is. Látogathatóvá vált a Dömötör-torony, melyben restaurálták Aba-Novák Vilmos freskóit és vissza került ide a keresztelő kút.