Gedeon napja van. | 2024.03.28

Illegális bevándorlás - Növekszik a Horvátországon és Szlovénián átvonuló migránsok száma

2015-12-09 11:58:15

 

A Horvátországon és Szlovénián átvonuló migránsok száma néhány napi csökkenés után ismét növekszik, megközelíti a napi ötezret - jelentette a két ország sajtója szerdán.

 

    Ranko Ostojic horvát belügyminiszter újságíróknak nyilatkozva azt állította, hogy a horvát hatóságok szakmai és törvényességi szempontból hibátlanul végzik a dolgukat. 
    Közölte, hogy kedden 21 óráig 4300 migráns lépte át a szerb-horvát határt, szerdán 9 óráig pedig újabb 2078 ember érkezett az országba. 
    A zágrábi belügyminisztérium adatai szerint a magyar-szerb zöldhatár szeptemberi lezárása óta Horvátországban 485 377 migránst vettek nyilvántartásba.
    "Az átvonuló migránsok közül senki nem akar itt maradni, mindössze 18 ember kért eddig menedékjogot Horvátországban" - tette hozzá a tárcavezető. 
    Szlovénia eközben folytatja a kerítésépítést a horvát-szlovén határszakaszon. Miután Zágráb már négy tiltakozó jegyzéket is küldött Ljubljanának, mert álláspontja szerint a szlovén fél által a közös határon épített kerítés horvát területre is átnyúlik, szlovén magánszemélyek is tiltakozásba kezdtek.
    A nézeteltérés a Kupa folyó partján épülő technikai akadály körül alakult ki a szlovén hatóságok és a lakosság között, mert a kerítés a tervek szerint több helyen magánterületen és udvaron is keresztülhaladna, ami miatt a tulajdonosok petíciót indítottak az építés ellen.
    Szlovéniába kedden 5351 migráns érkezett. Szerdán 6 óráig újabb 1078 ember lépte át a horvát-szlovén határt. Az országban - a legfrissebb ljubljanai adatok szerint - október közepe óta 306 192 illegális bevándorlót regisztráltak. Ausztriába október 20. óta 292 322 migráns távozott Szlovéniából.