Gedeon napja van. | 2024.03.28

NGM: 2016 az egyszerűsítés és az adócsökkentés éve

2015-12-09 10:34:00

 

Az egyszerűsítés és az adócsökkentés éve lesz 2016, több pénz marad az embereknél, a tisztességes cégek pedig a megbízható minősítéssel előnyökhöz juthatnak - hívta fel a figyelmet a Nemzetgazdaság Minisztérium (NGM) az MTI-hez eljuttatott szerdai közleményében.

 

    Csaknem 4,5 millió embert érint, hogy 2016-tól a személyi jövedelemadó általános mértéke 16 százalékról 15 százalékra csökken. Ezzel a jövedelemadóztatás területén az Európai Unió éllovasa lesz Magyarország - fogalmazott a tárca, hozzátéve, hogy a mérséklésnek köszönhetően átlagosan csaknem 30 ezer forinttal marad több az embereknél jövőre.
    A kétgyermekes szülők családi kedvezménye 25 százalékkal emelkedik, így náluk 60 ezer forinttal több marad. A kulcscsökkentés és a családi kedvezmény-növelés hatását is figyelembe véve a két átlagkeresővel rendelkező kétgyermekes családok jövőre 120 ezer forinttal több jövedelemből gazdálkodhatnak - hangsúlyozta az NGM.
    A feketekereskedelem visszaszorítása és az alacsonyabb jövedelműek segítése érdekében január 1-től 27-ről 5 százalékra csökken a sertés tőkehús általános forgalmi adója.
    A jövő évtől még jobban megéri környezetkímélő, elektromos autót venni, mert nem kell utánuk regisztrációs adót, illetéket, gépjárműadót és cégautó-adót fizetni.
    Csaknem másfél millió magánszemély adóbevallásának kitöltésében segít már jövőre is a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Bevallási nyilatkozatot a munkáltatónál vagy a NAV-nál tehet az a magánszemély, aki idén kizárólag adóelőleget megállapító munkáltatótól szerzett belföldön adóköteles jövedelmet, és a törvényben foglalt további feltételeknek is megfelel.
    A tárca közleményében kitért arra is, hogy a jövő évtől az adózói minősítés jogintézménye segíti a tisztességes cégeket. Az adóhatóság negyedévente vizsgálja a cégek jogkövetési hajlandóságát. A jelesre vizsgázott cégek megbízható minősítést kapnak, amely számtalan előnnyel jár - fogalmazott az NGM.
    Az előnyök között említi a nemzetgazdasági tárca, hogy az adóhatósági ellenőrzés időtartama nem haladhatja meg a 180 napot, illetve a kiszabható adóbírság, mulasztási bírság sem haladhatja meg az általános szabályok szerint kiszabható mérték 50 százalékát. Egyes bejelentési, bevallási kötelezettség elmulasztása, hibás teljesítése esetén az adóhatóság mulasztási bírság kiszabása nélkül, határidő kitűzésével felhívja a kötelezettség teljesítésére az adózót, és mulasztási bírságot csak a felhívás eredménytelensége esetén szabhat ki.