Gedeon napja van. | 2024.03.28

Merényletek Párizsban - Azonosították a Bataclanban öldöklő harmadik terroristát

2015-12-09 10:07:52

 

A francia rendőrség azonosította a párizsi Bataclan koncertteremben rendezett, 90 ember életét kioltó vérfürdő harmadik elkövetőjét is. A harmadik öngyilkos merénylő a 23 éves Fouad Mohamed Aggad strasbourgi lakos volt, aki a vérengzést követően felrobbantotta magát - közölték szerdán francia források.

 

    A francia állampolgár Aggad hét hasonszőrű dzsihadistával megjárta Szíriát. Társai tavaly érkeztek vissza Franciaországba, ő maga azonban még egy ideig Szíriában maradt.
    A november 13-i párizsi terrorcselekményeknek összesen 130 halálos áldozata volt.
    A Bataclannál mindhárom támadó meghalt a rendőri beavatkozás során, ketten felrobbantották magukat, egy terroristát pedig a kommandósok öltek meg. A két másik merénylőt már korábban azonosították, ők is francia állampolgárok voltak: a 29 éves Omar Ismail Mostefai és a 28 éves Samy Amimour. 
    Fouad Mohamed Aggadot a múlt hét végén azonosították a DNS-mintái alapján, amelyet összehasonlítottak családtagjai mintáival. 
    A férfi hét, 23 és 26 év körüli strasbourgi társát 2014 májusában letartóztatták, miután hazatértek Franciaországba, s az ügyészség terrorizmussal kapcsolatos bűnszövetkezetben való részvétel gyanúja miatt büntetőbíróság elé küldte őket. Valamennyien  Frankfurtból indultak 2013. december 17-én repülővel Törökországba, ahonnan továbbutaztak Szíriába. A csoportból ketten - egy testvérpár, Mourad és Yassine Boudjellal - meghaltak.
    A strasbourgi fiatalokat a közösségi oldalakon a francia dzsihadisták egyik legismertebb toborzója, Mourad Fares szervezte be fegyveres harcokba. Azt állították, hogy humanista célokból indulnak Szíriába, de azzal gyanúsítják őket, hogy az Iszlám Állam dzsihadista szervezet soraiban harcoltak. A nyomozás során azt mondták, hogy elborzasztotta őket mindaz a szörnyűség, amelyet Szíriában láttak, ezért 2014 februárjától kezdve egymás után mindegyikük inkább hazatért Franciaországba.
    November 13-án a Stade de France nemzeti stadionnál három öngyilkos merénylő felrobbantotta magát, majd Párizs belvárosában egy másik háromtagú terrorkommandó lépett akcióba. A X. és XI. kerületben a belga-marokkói Abdelhamid Abaaoud vezetésével öt kávéház, bár és étterem teraszán összesen 39 embert öltek meg. A terrortámadások végén a kommandó egyik tagja, Brahim Abdeslam egy hatodik helyen, a Comptoir Voltaire nevű kávézóban felrobbantotta magát, de önmagán kívül nem ölt meg senkit. Eközben egy harmadik kommandó behatolt a Bataclan nevű koncertterembe, ahol három, francia állampolgárságú dzsihadista kilencven embert ölt meg.