Tivadar napja van. | 2024.04.20

Egyelőre nem várható egységes európai hírszerző szolgálat létrehozása

2015-12-08 05:54:06

 

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) docense szerint egyelőre nem várható egységes európai hírszerző szolgálat létrehozása. Kis-Benedek József az M1 aktuális csatorna hétfő esti műsorában kiemelte: a hírszerzés minden esetben nemzeti ügy, ezt a kormányok nem fogják kiadni hatáskörükből.

 

    A szakértő szerint akkor valósulhatna meg az egységes hírszerző szolgálat, ha "egyfajta európai egyesült államok" jönne létre. Kis-Benedek József azt mondta: az Európai Unió hírszerző adatbázisai elég jók, a NATO-é talán még jobbak, mert ott szorosabb az együttműködés a tagállamok között.     Probléma viszont, hogy nem minden információt adnak át, és nem mindenkinek. Így vannak olyan személyek, akik nem szerepelnek a tagállamok által hozzáférhető adatbázisokban - tette hozzá.
    Kis-Benedek József a terrorizmus és az illegális migráció lehetséges kapcsolatával összefüggésben kiemelte: "a terror témájában óvatosan kell nyilatkozni", és megjegyezte: gyakran feltételes módot kell használni. 
    Az NKE docense úgy véli, a terrorizmus eszközként használhatja fel az illegális migrációt. Ugyanakkor kiemelte: jelenleg nem az a jellemző, hogy tömegével érkeznek a menekültekkel terroristák. 
    A probléma inkább az, hogy a terrorszervezetek nyugaton keresnek szimpatizánsokat, továbbá hogy vannak olyanok, akik korábban kimentek az Iszlám Állam oldalán harcolni, és visszatérnek Európába - mondta.
    Hozzátette: a jelenlegi terrorszervezetek olyan "magányos farkasokat" keresnek, akik ideológia alapján, önként vállalkoznak terrorcselekmény elkövetésére. 
    Ebben pedig - a szakértő szerint - hatékonyak, példa erre a londoni metróban történt eset és a San Bernardinó-i lövöldözés is.