Auguszta napja van. | 2024.03.29

Illegális bevándorlás - Líbiában akart fegyvert eladni egy arab származású horvát férfi

2015-12-07 20:14:31

 

 Egy névtelen bejelentés alapján tartóztatta le a horvát rendőrség azt az arab származású horvát állampolgárságú férfit, aki Líbiában akart fegyvert eladni. A férfi korábban fordítóként dolgozott az opatováci menekülttáborban - közölte a 24sata című horvát napilap hétfőn.

 

    Az 56 éves Omar Hel még 1986-ban érkezett Horvátországba, illetve az akkori Jugoszláviába. Elvált és két gyermeke van. A migrációs válság kezdetén önként jelentkezett fordítónak a kelet-szlavóniai befogadó állomásra. 
    A házkutatás során a rendőrök kis kaliberű fegyverhez tartozó töltényeket, pisztolyt, illetve további fegyvereket találtak. A hatóságok lefoglalták mobiltelefonját is, amelyben számos arab nyelvű üzenet volt. Az ügyészség vizsgálja a férfi bankszámláját, amelyből megpróbálják kideríteni, milyen tranzakciókat bonyolított le a közelmúltban. Továbbá keresi azokat a személyeket, akikkel Líbiában tárgyalt, valamint akiktől a fegyvereket be akarta szerezni. 
    Azt is vizsgálják, hogy miközben az opatováci áborban napi kapcsolatban állt a bevándorlókkal, a migránsokon keresztül küldött-e vagy kapott-e üzeneteket. 
    A férfi a lap szerint nemrég vásárolt egy hegyvidéki házat, a Zágrábtól északra. A házat egy egyiptomi származású nőtől vette meg, aki  többször változtatott nevet. 
    Omar Hel a horvát mellett jordániai állampolgársággal is rendelkezik. Jelenleg előzetes letartóztatásban van.