Márk napja van. | 2024.04.25

Átadta megbízólevelét a pápának az új magyar szentszéki nagykövet

2015-12-07 14:54:43

 

Ferenc pápa hétfőn átvette Habsburg-Lotharingiai Eduard új magyar szentszéki nagykövet megbízólevelét - közölte Érszegi Márk Aurél, a magyar szentszéki nagykövetség első beosztottja az MTI-vel.

 

    Ferenc pápa és Magyarország új szentszéki nagykövete tizennyolc percig négyszemközt, olaszul beszélt egymással. Ez a vatikáni protokollban nagykövetek esetében kiemelten hosszú időnek számít - tudatta.
    Habsburg-Lotharingiai Eduard említést tett Ferenc pápának a magyar alaptörvényben foglalt keresztény értékekről, beszámolt a magyar kormány családpolitikai intézkedéseiről, valamint a roma integráció terén tett erőfeszítésekről. Elmondta az egyházfőnek, hogy a magyar kormánynak több, hitét aktívan gyakorló keresztény tagja van - tudatta Érszegi Márk Aurél.
    A diplomata elmondta azt is, hogy a szentszéki nagykövettel találkozva a katolikus egyházfő maga hozta szóba magyarországi meghívását, és úgy fogalmazott, hogy "számon tartja" azt.
    Habsburg-Lotharingiai Eduardot Pietro Parolin bíboros szentszéki államtitkár is fogadta, akivel aktuális nemzetközi politikai kérdésekről, többek között a migrációról folytatott megbeszélést, különös tekintettel a magyar kormány ezzel kapcsolatos intézkedéseire.
    Ezt követően a magyar szentszéki nagykövet a Szuverén Máltai Lovagrend nagymesterének is átadta megbízólevelét a rend római székhelyén.     Habsburg-Lotharingiai Eduard Münchenben született. Médiaszakember, korábban a Sankt Pölten-i püspökség kommunikációs vezetője volt.