Auguszta napja van. | 2024.03.29

Terrorista incidensnek nyilvánított a Scotland Yard egy londoni késeléses támadást

2015-12-06 08:59:44

Szemtanúk beszámolója szerint a támadó "Ezt Szíriáért kapjátok" kiáltással megszúrt három utast, akik közül az egyik súlyos nyaksérülést, a másik kettő könnyebb sérüléseket szenvedett.
    Az incidens London északkeleti részén, a Central metróvonal Leytonstone nevű állomásán történt.
    A szinte azonnal a helyszínre érkező rendőrök a merénylőt elektromos sokkolóval leterítették, majd őrizetbe vették, és egy londoni rendőrőrsre szállították.
    Richard Walton, a Scotland Yard terrorelhárító ügyosztályának parancsnoka hivatalos közleményben jelentette be, hogy a rendőrség "terrorista incidensként" kezeli a támadást.
    Nagy-Britannia csütörtökön kapcsolódott be az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet szíriai állásai elleni nemzetközi légi hadműveletekbe, miután a kormány erre vonatkozó indítványát a londoni alsóház előző nap, tízórás vita után jelentős többséggel jóváhagyta.
    Walton szombat éjjeli nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a Nagy-Britanniában érvényben lévő terrorkészültség szintje nem változott, továbbra is a második legmagasabb, amely a hivatalos meghatározás szerint "súlyos mértékű" terrorfenyegetettséget jelent. Ez a riasztási szint azt tükrözi, hogy a brit biztonsági szolgálatok megítélése szerint Nagy-Britanniában "nagy valószínűséggel" lehet számítani terrortámadási kísérletre.
    A Scotland Yard terrorellenes részlegének parancsnoka "nyugalomra, de egyben éberségre is" kérte a lakosságot.
    A Nyugat-Londontól a brit főváros északkeleti negyedeiig közlekedő, az egész várost átszelő Central metróvonalat részlegesen, a Leytonstone megállótól mindkét irányban több állomásnyi távolságban lezárták, de a 400 kilométer hosszú, tizenkét fővonalból és számos elágazó vonalból álló londoni metróhálózat többi részén zavartalanul közlekedtek tovább a szerelvények.
    A brit főváros tömegközlekedésének szervezéséért felelős városházi cég, a Transport for London szombat éjjel azt kérte az utazóközönségtől, hogy egyelőre kerülje a Central metróvonalat.