Emma napja van. | 2024.04.19

Amerikai nagykövet: Magyarországnak joga van megvédeni a határait

2015-12-05 21:35:57

 

Az Egyesült Államok megérti, hogy Magyarországnak szuverén nemzetként joga van megvédeni a saját határait - mondta Colleen Bell budapesti amerikai nagykövet az M1 aktuális csatornán szombaton sugárzott interjúban.

 

    Az amerikai diplomata kifejtette: az Egyesült Államok nincs abban a helyzetben, hogy a migrációs válságra előírjon egy megoldást. Globális krízisről van szó, amely különösen nagy kihívást jelent Európában. Magyarország - néhány más országgal együtt - a legnagyobb kihívásokkal néz szembe, hiszen az Európai Unió és a schengeni övezet határán van - mutatott rá. Hozzátette: valamennyi ideérkező adatainak a feldolgozása a dublini megállapodásnak megfelelően rendkívül nehéz feladat Magyarországnak, és Washington nem bírálja az ország döntését és azt, hogy miként igyekszik megoldani a válságot.
    Colleen Bell hangsúlyozta: az Egyesült Államok támogatja az EU erőfeszítéseit egy átfogó és egységes megközelítés kidolgozására a válság megoldása érdekében. Ugyanakkor a menekülteket méltóságuknak megfelelően, humánusan kell kezelni, gondoskodni kell a biztonságukról. Az Egyesült Államok kormánya ezt az üzenetet közvetíti és nem csak Magyarországnak - mondta. Megjegyezte: a menekültek az erőszakos szélsőségesség elől menekülnek, ők nem terroristák. 
    Közölte: az Egyesült Államok a világ egyik legbefogadóbb országa, csak az elmúlt évben több mint hetven országból fogadott be menekülteket, így megérti az emberek szűrésének, biztonsági ellenőrzésének fontosságát. 
    Az amerikai nagykövet azzal kapcsolatban, hogy szerdán a pápai bázisrepülőtéren megtekintette a Thunder Cloud 2015 közös kiképzést, emlékeztetett: az elmúlt évben több jelentős gyakorlatra került sor az Atlantic Resolve művelet keretében, amelyről még a NATO walesi csúcstalálkozóján döntöttek. Folytatják ezeket a gyakorlatokat, hogy fejlesszék az együttműködést a NATO-szövetségesekkel, és csak az ősszel több más gyakorlatot is rendeztek - idézte fel.
    Kiemelte: Magyarország kiváló NATO-szövetséges, a magyar katonai szakmai színvonalat, lelkesedést és tehetséget elismerés övezi, ezért Magyarország büszke lehet fegyveres erőire. Ami a NATO-hozzájárulást illeti, Magyarország Walesben kötelezettséget vállalt, hogy GDP-arányos védelmi költségvetését növeli, és fontos, hogy minden ország vállaljon hasonló kötelezettséget - vélekedett. 
    A Thunder Cloud 2015 közös kiképzésen Magyarországról csaknem háromszázan vesznek részt. Az Egyesült Államokból pedig háromszázötven katona van ott A-10-es típusú repülőgépekkel, és közülük kilencvennégyen állomásoznak Pápán.
    Colleen Bell arra is kitért, hogy az Egyesült Államok és Magyarország között érett a viszony, egyúttal összetett és dinamikusan változó. Vannak erős oldalai és olyan területek is, ahol tovább kell dolgozni. 
    Úgy látja, a biztonsági együttműködés kiváló és fejlődik, hiszen a biztonsági környezet is folyamatosan változik, és a két országnak szövetségesekként együtt kell működniük, alkalmazkodva minden változáshoz.
    A diplomata elmondta: a két ország rendészeti együttműködése is kiváló. Úgy vélte, a magyarok rendkívül biztonságos környezetet tudnak nyújtani állampolgáraiknak, Magyarországon a fegyverrel elkövetett erőszakos cselekmények száma nagyon alacsony, ami valóban dicséretet érdemel. 
    Colleen Bell közölte: folytatják a rendészeti és a biztonsági együttműködést. 
    Emellett - mint a nagykövet elmondta - Washington továbbra is kifejezi esetleges aggályait. Ugyanakkor a magyar kormány tagjai is kifejezik aggályaikat neki - tette hozzá. Hangsúlyozta a diplomáciai párbeszéd hasznosságát, és kijelentette: sok eredménye van az együttműködésnek, amely elsősorban a diplomáciai párbeszédből, valamint a magánjellegű kapcsolatokból származik.