Auguszta napja van. | 2024.03.29

MÁK: nem a kincstár felelős a bérek esetleges csúszásáért

2015-12-05 06:53:13

 

Nem a Magyar Államkincstár (MÁK) felelős a bérek esetleges csúszásáért, a kifizetéseket az intézmények indítják - közölte a kincstár pénteken az MTI-vel. Dancsó József, a MÁK elnöke az M1 aktuális csatornán pénteken este elmondta, hogy több intézmény már elutalta a béreket.

 

    A MÁK pénteki közleményében ismertette: a MÁK a jogszabályban előírt határidőre elkészítette a novemberi főszámfejtést, az ehhez kapcsolódó utalási állományokat és listákat, amelyeket december 2-ig megküldött az intézményeknek. A munkabért - ahogyan eddig is - az intézmények indítják saját banki számlájukról. A kincstár tehát nem felelős a sajtóban az utóbbi napokban említett állítólagos csúszásokért.
    A számfejtés az előírásoknak megfelelően a tárgyhónap utolsó munkanapján indult. A központosított illetmény-számfejtő rendszer (KIRA) időben készítette el a számfejtést, az ehhez kapcsolódó utalási állományokat és listákat, melyeket a kincstár december 2-án átadott az intézményeknek, és erről az e-Adat rendszeren keresztül tájékoztatást is küldött. A munkabér indítását, mint eddig is, az intézmények végzik - fejtette ki a MÁK. 
    A közlemény kitér arra is, hogy a kincstár az illetmény-számfejtő rendszerek közötti átállás megkönnyítésére - rendkívüli fejlesztéssel - lehetőséget biztosított az intézményeknek arra, hogy a november 5-16. közötti átállási időszakban jelentkező és az előre látható kifizetéseket még a régi (KIR3) rendszerben utalhassák. Erről időben, körlevélben tájékoztatta az intézményeket - teszik hozzá. 
    A közszolgálati jogviszonnyal rendelkezőknek a hónap 5., a közalkalmazottaknak és a munkatörvénykönyve hatálya alá tartozó foglalkoztatottaknak a hónap 10. napjáig kell megkapniuk a munkabérüket valamennyi intézményben a jogszabályokban foglaltak szerint. 
    A kincstár felhívja a figyelmet: a jogszabályban előírt határidők eltérhetnek az intézményekben eddig kialakított utalási gyakorlattól. A MÁK azt kéri, akik fizetési késedelmet tapasztaltak, jelezzék a kincstár honlapján lévő kira.info@allamkincstar.gov.hu e-mail címen. A kincstár haladéktalanul felveszi az érintett intézménnyel a kapcsolatot, és tisztázza a késedelem valódi okát.
    A kincstár munkatársai továbbra is azon dolgoznak, hogy az érintettek a vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően időben megkapják járandóságukat - hangsúlyozza közleményében a MÁK.
    Dancsó József az M1-en elmondta: az a legszerencsésebb, ha a munkavállalók a munkáltatójuknál érdeklődnek arról, mikor érkezik a fizetésük. Kiemelte: ők azt látják, hogy pénteken már 89 tankerület indította el a kifizetéseket a tanárok számára, ők valószínűleg hétfőn fogják megkapni illetményüket. Hozzáfűzte: az intézmények zöme már december 2-án és 3-án is utalt.