Gedeon napja van. | 2024.03.28

Klinikai gyógyszerkutatók tanácskoznak Debrecenben

2015-12-04 15:53:48

 

A hazai klinikai gyógyszervizsgálatok egyik központjában, Debrecenben tartja 16. továbbképző kongresszusát a Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság a hét végén.

    Kovács Péter professzor, a kongresszus szervezőbizottságának elnöke az MTI érdeklődésére kifejtette: a klinikai farmakológia összekötő kapocs vagy inkább híd az elméleti gyógyszerkutatás és a betegellátás klinikai gyakorlata között. Az alapkutatók által kifejlesztett gyógyszerjelölt készítmények alkalmasságát és hatásosságát a célbetegség kezelésére klinikai farmakológiai vizsgálatok során bizonyítják be.
     Tekintettel arra, hogy e vizsgálatokat egészséges vagy beteg emberek bevonásával végzik, igen szigorú, világszerte egységes szabályok és törvényes előírások vonatkoznak minden ilyen eljárásra - tette hozzá, megjegyezve, hogy a mostani tanácskozásuk egyik kiemelt témája ezért a klinikai vizsgálatok jogi szabályozásai, a magyar gyógyszerhatóság szervezeti változásának és a közeljövőben életbe lépő új egységes európai szabályozásnak az áttekintése.
    Kovács Péter elmondta azt is, hogy a Debreceni Egyetemen működik az ország egyik vezető klinikai farmakológiai részlege. A hazai klinikai vizsgálatok egyik igen jelentős bázisának számít Debrecen, ahol 2001-ben az országban elsőként jött létre önálló farmakológiai tanszék.
    Debrecenben évente 20-22 készítmény úgynevezett bioegyenérték-vizsgálatát végzik el, vagyis azt kell megállapítaniuk, hogy egy-egy gyógyszer szabadalmi védettségének a lejárta után a más gyártó által készített, hasonló hatóanyagú gyógyszerek hatása megegyezik-e az eredeti készítményével - magyarázta.
    Hozzátette: évente 25-30 önkéntest vonnak be a készítmények kipróbálásába, jelenleg főként német és osztrák gyógyszerfejlesztőknek dolgoznak.
    A klinikai farmakológiai vizsgálatok nagyrészt tisztán szellemi exportot jelentenek, az elmúlt két évtizedben a magyar klinikai farmakológia teljes egészében bekapcsolódott a mára globalizált klinikai gyógyszerkutatásba. Ez komoly bevételi forrás az egészségügyi intézményeknek, viszonylag jelentős létszámú foglalkoztatást biztosít, és lehetővé teszi egyes új kezelések bevezetését a hazai betegek gyógyításába már a forgalomba hozatalt megelőzően is - közölte a professzor.
    A szombaton záruló, háromnapos debreceni rendezvény lehetőséget ad a hazai szakemberek széles körének - gyógyszerkutatók, az egyetemek, az egészségügyi hatóságok, a különböző etikai bizottságok, a gyógyszergyárak és -forgalmazók képviselői, valamint a gyakorló vizsgáló orvosok - szakmai tapasztalatcseréjére is - jegyezte meg a szervezőbizottság elnöke.