Auguszta napja van. | 2024.03.29

Bizottsággal vizsgáltatná a letelepedési kötvények eladását a Jobbik

2015-12-04 13:39:53

 

A Jobbik kezdeményezi, hogy állítsanak fel egy olyan tíz tagú, paritásos parlamenti bizottságot, amelyik a letelepedési államkötvényekkel "kapcsolatos visszaéléseket" vizsgálja ki - jelentette be a párt frakcióvezető-helyettese pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján.

    Staudt Gábor azt mondta, "úgy hírlik,", hogy a Fidesz korábbi frakcióvezetőjétől, Rogán Antaltól származik a kötvények kibocsátásának ötlete. Az értékesítéssel a magyar külképviseletek helyett gyakran offshore-gyanús cégeket bíztak meg, amelyeknek az állam diszkontáron adta a kötvényeket. Ha ez nem lenne elég, a közvetítőcégek még kuncsaftonként 45-60 ezer euró körüli jutalékot is beszednek - tette hozzá.
    Furcsának nevezte, hogy a monopol jogokkal rendelkező társaságok maguk határozhatják meg, hogy mennyit kérnek, ráadásul ezért cserébe annyit munkát végeznek, hogy a kuncsaftokat továbbítják a külképviseletek felé - mondta.
    Miközben a kötvények után a magyar államhoz 205 milliárd forint érkezett be, a sajtóban megjelent becslések alapján ezek a cégek körülbelül 50-60 milliárd forintnyi bevételhez jutottak - emelte ki.
    A Jobbik elképzelése szerint ha a bizottság megkapja a kellő támogatást és el tudja kezdeni a munkáját, akkor választ kell keresnie arra, hogy a gazdaság mennyit profitál az eladásokból. A párt azt is szeretné kivizsgáltatni, hogy miért nem a külképviseleteket bízták meg, a közvetítő vállalkozásoknak pedig felderíthető-e a tulajdonosi háttere. Ha nem, akkor ki kell mondani, hogy ezek offshore cégek - szögezte le.
    A testület végül vizsgálná, mi indokolja, hogy a közvetítők maguk határozzák meg a jutalékukat, eddig mennyi volt a bevételük és mennyi pénztől esik el az állam amiatt, hogy nem magyar vállalkozásokat bíztak meg - tette hozzá.