Emma napja van. | 2024.04.19

Házi őrizetbe helyezték a román szociáldemokraták egyik befolyásos szenátorát

2015-12-04 13:38:35

 

Házi őrizetbe helyezte a román legfelsőbb bíróság pénteken Dan Sova szociáldemokrata szenátort, Victor Ponta volt kormányfő barátját és feltételezett bűntársát, akit most egy újabb ügyben gyanúsít befolyással való üzérkedéssel a korrupcióellenes ügyészség (DNA).

    Sova az éjszakát rendőrségi fogdában töltötte, miután a DNA - a szenátus előző napi jóváhagyása alapján - 24 órás őrizetbe vette a politikust. A vádhatóság Sova előzetes letartóztatásba helyezését kérte, ám a bíróság egy enyhébb kényszerintézkedést rendelt el.
    A DNA szerint Sova közbenjárt a govorai (Valcea megye) hőerőmű igazgatójánál, hogy az állami vállalat havi 10 ezer eurós (3,1 millió forintos) jogi tanácsadói szerződést kössön egy ügyvédi irodával, amelytől minden hónapban megkapta a pénz felét.
    A házi őrizet azt jelenti, hogy Sova nem hagyhatja el lakását a rendőrség engedélye nélkül, kötelező megjelennie az ügyészségen és a bíróságon, valahányszor hívják, továbbá nem szabad beszélnie az ügy többi vádlottjával, valamint a tanúkkal.
    A DNA szeptemberben emelt vádat Victor Ponta akkori miniszterelnök és Dan Sova szociáldemokrata szenátor ellen egy, a mostanihoz hasonló ügyben. A bíróság elé került dossziéban is állami hőerőművek szerepelnek, amelyek jogi tanácsadási szerződések alapján fizettek jelentős összegeket egy ügyvédi irodának. A különbség csak annyi, hogy 2007-ben - törvényhozói mandátuma előtt - még közvetlenül Sova ügyvédi irodája kapta a szerződést, a pénzből pedig a vádirat szerint a választókerület parlamenti képviselőjének, Victor Pontának is juttatott.
    Victor Ponta és Dan Sova korábbi korrupciós ügyének pere még előzetes szakaszban van, de az érdemi tárgyalás néhány héten belül megkezdődhet.