Emma napja van. | 2024.04.19

A légi utasok adatait rögzítő rendszer felállításának lehetőségéről tanácskoznak az uniós szakminiszterek

2015-12-04 11:44:52

 

A légi utasok adatait rögzítő rendszer (PNR) felállításának lehetőségéről tanácskoznak pénteken az európai uniós bel- és igazságügyi miniszterek Brüsszelben.

 

    A javaslat támogatói szerint a készülő terrorcselekmények megelőzése és felderítése érdekében elengedhetetlenül szükség van az adatbázisra.
    A tervezett szabályozás értelmében a feltételezett terroristák után nyomozó hatóságok hozzáférnének az Európai Unión belüli, onnan induló vagy oda tartó járatok utasainak személyes adataihoz.
    "Európának megállapodásra kell jutnia a biztonság fokozása érdekében, és a PNR fontos ebben a tekintetben. Azonnali megegyezésre van szükségünk" - mondta Theresa May brit belügyminiszter az uniós szakminiszterek pénteki tanácskozása előtt.
    Az európai PNR-ről szóló uniós jogszabály megalkotása már 2011 óta tart. A rendes jogalkotási eljárás keretében ugyanis ezt a miniszterek tanácsa és az Európai Parlament (EP) csak együttesen fogadhatja el. A két intézmény közötti, eddig megoldatlan vita lényege, hogy míg a tagállamok alapvetően minél több adatot szeretnének megszerezni, kezelni és tárolni, az EP az uniós polgárok adatainak védelme mellett érvel, és egyelőre nem sikerült kompromisszumot kötni a kérdésben.
    Az Európai Parlamenttel folytatott e heti tárgyalásokon sikerült megállapodni a veszélyes személyek utazásainak követését segítő rendszer legtöbb eleméről, a legfontosabb vitás kérdés, hogy a hatóságok meddig tárolhatnák a légi utasok adatait. Az EP ragaszkodik hozzá, hogy legfeljebb hat hónapig, az uniós tagállamok viszont azt akarják, hogy legalább egy évig tárolják ezeket az adatokat.
    Az utas-nyilvántartási rendszer felállításának kérdéséről szóló vita a 130 halálos áldozatot követelő, néhány héttel ezelőtti párizsi terrortámadások után került ismét az érdeklődés középpontjába.