Gedeon napja van. | 2024.03.28

Látványos fényjáték a római Szent Péter téren a nyitónapon

2015-12-03 19:04:19

 

A Fiat lux (Legyen világosság!) címet kapta a szentév december 8-i nyitónapjának estéjén a római Szent Péter téren tervezett fényjáték. 

 

    Az egyház történetében ez lesz az első alkalom, hogy a szentév alkalmából látványos műsort rendeznek a Vatikánban: fényjátékot és képeket vetítenek a Szent Péter-bazilika homlokzatára.   
    A Szent Péter térrel szemben két magas állványt már felállítottak, rajtuk tucatnyi világítótesttel. 
    A Vatikán meglepetésnek szánta a szentév első estéjére tartogatott látványos eseményt, amelyen Róma lakosai és a szentév megnyitására az olasz fővárosba érkező hívők is ingyenesen vehetnek részt.
    Rómában azonban rögtön felfigyeltek a Szent Péter téri készülődésre, főleg miután szerda este a Szent Péter-bazilika kupolájának a világítását hirtelen lekapcsolták és ezzel sötétség borult a tér jó részére. 
    Federico Lombardi szentszéki szóvivő először áramszünettel magyarázta a történteket, ez azonban nem győzte meg sem a rómaiakat, sem a sajtót.
    Miután a ritkaságnak számító vatikáni áramszünet aggodalmat keltett a városban, Lombardi atya csütörtök este végül elárulta, hogy semmilyen baj nem történt, egyszerűen a Fiat lux főpróbáját szolgálta a kupola világításának lekapcsolása.
    A Szent Péter bazilika kupolája keddig még többször sötétbe borul a szentévi "látványosság" előkészítésére - közölte a szentszéki szóvivő.