Gedeon napja van. | 2024.03.28

Ukrán válság - NATO-főparancsnok: valószínűtlen, hogy Moszkva határidőre teljesíti kötelezettségvállalásait

2015-12-02 15:25:14

 Csekély az esélye annak, hogy Oroszország a kitűzött ez év végi határidőre teljesíti az ukrajnai béketeremtés érdekében vállalt kötelezettségeit - mondta szerdán Brüsszelben Philip Breedlove amerikai tábornok, a NATO európai szövetséges erőinek főparancsnoka.

    Sajtótájékoztatóján Breedlove - aki részt vett a NATO-külügyminiszterek kétnapos, szerdán zárult tanácskozásán - kijelentette: az, hogy most viszonylag nyugodtabb az ukrajnai helyzet, önmagában még nem jelenti a konfliktus megoldásának közelségét. Oroszország továbbra is támogatja a szeparatistákat, és az erőszakkal való "húzd meg, ereszd meg játék" jellegzetesen orosz módja az erőfitogtatásnak - jegyezte meg. 
    A NATO-főparancsnok szerint nem túl valószínű, hogy az év végére az oroszok mindent teljesítenek, amit a 12 pontos minszki megállapodáscsomagban februárban vállaltak az ukrajnai konfliktus békés rendezése érdekében. E vállalások arról szólnak, hogy Ukrajnának vissza kell nyernie az ellenőrzést a teljes keleti határszakaszán, távoznia kell a térségből minden külföldi katonai erőnek, valamint szabadon kell engedni a túszokat. 
    Kétnapos tanácskozásuk záró napján a NATO-országok külügyminiszterei találkoztak Pavlo Klimkinnel, az ukrán diplomácia irányítójával, és kiadott nyilatkozatukban megerősítették Ukrajna mellett kiállásukat, az ország politikai és gyakorlati támogatásának folytatását.
    Jens Stoltenberg NATO-főtitkár - Breedlove-hoz hasonlóan - úgy fogalmazott, hogy miközben mutatkozik némi haladás a minszki megállapodás teljesítésében, "fennáll annak a reális veszélye, hogy újra fellángol az erőszak" Kelet-Ukrajnában.
    Ami közvetlenül a NATO-orosz kapcsolatokat illeti, a külügyminiszteri értekezleten felkérték Stoltenberget: tegyen előkészületeket a NATO-Oroszorszország Tanács tevékenységének felújítására. E testület, amelynek a tevékenységét Moszkva ukrajnai agresszív fellépése miatt fagyasztotta be az atlanti szövetség, diplomaták szintjén tavaly júniusban ülésezett utoljára. 
    A kétnapos külügyminiszteri ülésen döntöttek arról, hogy - az eredeti tervekkel szemben - jövőre is fenntartják az afganisztáni kiképző missziót. A szíriai konfliktussal kapcsolatban a NATO úgy határozott, hogy támogatást ad Törökországnak légvédelme megerősítéséhez a szíriai határtérségben. Egyúttal az atlanti szövetség meghívta soraiba Montenegrót.