Gedeon napja van. | 2024.03.28

MNB-ösztöndíjak a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatóinak

2015-12-02 11:13:58

 

MNB-ösztöndíjakat adott át ma Dubéczi Zoltán, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) oktatási igazgatója és Rostoványi Zsolt, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora az egyetem hallgatóinak az MNB-ben. 

 

    Az ösztöndíjrendszer része annak a széleskörű jegybanki és egyetemi együttműködésnek, amely a magyar közgazdasági oktatás megújítására irányul.
    Palotai Dániel, az MNB ügyvezető igazgatója elmondta: a jegybank kiemelt feladatának tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi oktatás fejlesztését, az oktatás színvonalának növelését, ennek érdekében kötött széleskörű együttműködési megállapodást a Budapesti Corvinus Egyetemmel (BCE). 
    Kiemelte: az MNB a jövőbe való befektetésnek tekinti az oktatást, az egyetemi hallgatók képzését. Rámutatott: a Corvinussal kötött megállapodásban önálló MNB Tanszék felállítása, Gazdaságföldrajz, Geoökonómia és Fenntartható Fejődés Intézet létrehozása, jegybanki elemző specializáció indítása, közös szakmai projektek, konferenciák, kiadványok támogatása, valamint egy új ösztöndíjrendszer bevezetése is szerepel.
    Elmondta: az MNB a legkiválóbb egyetemi hallgatókat többféle ösztöndíjjal támogatja, a jegybanki ösztöndíjak egyrészről a hallgatók tandíját fedezik, másrészről közvetlen anyagi támogatással járulnak hozzá a kiemelkedő tanulmányi eredmények eléréséhez. 
    Rostoványi Zsolt, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora rámutatott: Magyarország legnagyobb kincsei közé tartozik a szellemi tőke, az a tudás, amit a fiatalok, az egyetemi hallgatók képviselnek. A Corvinus kiemelten fontosnak tartja, hogy az egyetemről kikerülő, új közgazdász generáció a legfrissebb tudással felvértezve induljon el szakmai pályáján.
    Összesen 96 ösztöndíjat ítéltek oda a kiváló tanulmányi teljesítmények és eredmények elismeréséül, ezzel az MNB a 2015/16-os tanévben mintegy 40 millió forinttal járul hozzá a hallgatók képzéséhez.
    Az MNB vállalta azt is, hogy gyakornoki programokat szervez a BCE alap- és mesterképzési szakon tanulmányokat folytató hallgatói számára, amelynek során a hallgatók betekintést nyerhetnek a jegybankban folyó szakmai munkába, új ismereteket szerezhetnek és a gyakorlatban is hasznosíthatják az addig tanultakat. 
    Az MNB lehetővé teszi a hallgatóknak a Pallas Athéné Közgondolkodási Programban való részvételt, emellett a jegybank és az egyetem a hazai PhD-programokban résztvevők számára kiemelt kurzusokon való részvételi lehetőséget biztosít, amelyeket elismert külföldi vendégprofesszorok tartanak.