Emma napja van. | 2024.04.19

Németh Zsolt: új időszámítás határán vagyunk

2015-12-01 21:50:59

 

Európa 1990 óta a legnagyobb instabilitással szembesül napjainkban, új időszámítás határán vagyunk, az elmúlt 25 év sok reménye megkérdőjeleződött - mondta Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara keddi budapesti rendezvényén.

 

    A Kihívások előtt Európa globális szerepe című eseményen a képviselő előadásában kiemelte: a világ alakulását meghatározza, hogy miként alakulnak Európa, az Egyesült Államok és Oroszország kapcsolatai. Úgy látja, az Egyesült Államok gazdasági és biztonságpolitikai szempontból is erős, Európa gazdasági ereje kétségtelen, de biztonságpolitikai szempontból gyenge, Oroszország pedig gazdaságilag ugyan elég gyenge, de a biztonságpolitikát tekintve látványosan felértékelődött. Éppen ezért Európa legfontosabb feladata, hogy biztonságpolitikai tényező is legyen - mutatott rá.
    Németh Zsolt a transzatlanti szabadkereskedelmi megállapodásról közölte: Közép-Európa elkötelezettje ennek az ügynek, ez több mint kereskedelempolitika, geopolitika is, ezért viszont rendkívüli körültekintést igényel.
    Arról is beszélt, hogy "az európai egység gondolata nincs jó állapotban". Kérdés, hogy lehetséges-e a párbeszéd az unióban, egymás szempontjainak megértése és a konszenzus megtalálása, mivel az "erőpolitika" Európa szétesését hozhatja, pedig most nagy szükség van Európa egységének megőrzésére - mondta.
    A képviselő a migrációs helyzettel kapcsolatban kifejtette: bár a magyar és a német álláspont eltér, figyelni kell egymás szempontjaira, hiszen Magyarország és Németország partnerek, barátok.
    Mint mondta, káros, ha nem tudják szétválasztani a migrációs válságkezelés kérdését és az EU jövőjéről szóló vitákat. A válságkezelést illetően kiemelte a külső határok védelmét, mivel ez a garanciája, hogy az uniós és a schengeni vívmányokat meg lehessen védeni.
    Németh Zsolt közölte: Magyarország nem támogatja a betelepítési kvótákat, mert minden nemzetnek joga van a jövőjéről dönteni, a kvótarendszernek mindenekelőtt a kötelező jellege kérdőjelezhető meg.
    A politikus az ukrajnai helyzettel kapcsolatban úgy vélekedett, hogy az orosz "területi agresszió elfogadhatatlan", és nem kerülhet le a nemzetközi közösség napirendjéről, azért, hogy erre "hatékony ellenszert találjanak". Az elfogadott szankciókat be kell tartani, de ez nem jelenti azt, hogy ne kellene átgondolni az értelmüket, a jövőjüket - magyarázta. Hozzátette: fontos, hogy nem lehet Európát újra  érdekszférákra felosztani.
    Úgy tűnik, Oroszország nem akarja felosztani Ukrajnát, jelentősebb érdeke az ország egészének befolyásolása, ezért szükséges Ukrajna gazdasági konszolidációjának és a reformoknak a támogatása.
    Németh Zsolt beszélt arról is: nem lehet cél Oroszország további elszigetelése. A gazdasági együttműködés lehetőségeinek megtalálását az elkövetkező időszak fontos feladatának nevezte.
    Elmar Brok, az Európai Parlament külügyi bizottságának néppárti elnöke beszédében azt hangoztatta: az EU ma a 28 tagállamával minden válság ellenére erős pozícióban van, nincs ok kijelenteni, hogy Európa megbukott, Európa igenis sikertörténet.
    Emlékeztetett: az elmúlt időben az EU olyan válságokba is belekeveredett, amelyek nem itt alakultak ki, de ezekre is választ kellett adnia.
    Az ukrajnai konfliktussal kapcsolatban úgy vélekedett, hogy 1990 után azt hitték, Európában mindenki tartja magát a szabályokhoz. A területi integritást és az állami szuverenitást el kell ismerni, semmi ok a háborúzásra, hiszen sok más lehetőség van a konfliktusok rendezésére - mutatott rá. Hozzátette: gondoskodni kell arról, hogy Ukrajna gazdasági és politikai sikertörténet legyen, a cél a független Ukrajna.
    Elmar Brok a migrációs válságról szólva kijelentette: ez az elmúlt 40-50 év legnagyobb kihívása, és nem lehet úgy leegyszerűsíteni, hogy a német kancellár egy kijelentése meghívást jelentett az összes menekültnek, ez az értelmezés "nem méltányos". Sokak szemében "a sikeres Európa paradicsomnak tűnik", és az uniót közösen kell megvédeni, erre egyetlen nemzetállam sem képes egyedül, közös megoldást kell találni - hangoztatta.    
    Dale A. Martin, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara elnöke köszöntőjében elmondta: azért beszélnek ma Európa szerepéről a világban, mert Németországnak és Magyarországnak is rendkívül nyitott nemzetgazdasága van, így nagymértékben függnek az európai és globális fejleményektől. Ma több szó esik a politikai kérdésekről, a migrációs válságról, a párizsi eseményekről, de ezek a témák nem szorítják ki a gazdasági kérdéseket, hanem befolyásolják azokat - fűzte hozzá.
    A kamara elnöke a jelenleg felmerülő fontos kérdések között említette az euróövezet helyzetét, a migrációs válságot, a munkaerőpiac alakulását, a befogadás és az integráció dilemmáját, Európa viszonyát Oroszországhoz, valamint Európa szerepét és feladatait a világ válságövezeteiben.