Gedeon napja van. | 2024.03.28

OGY - Krónika 1. rész (napirend előtt: gyermekéhezés, árubemutatók, elvándorlás, földárverések, klímacsúcs)

2015-12-01 09:55:33

 

A gyermekéhezésről, az árubemutatókról, az elvándorlásról, a földárverésekről és a párizsi klímacsúcsról volt szó kedden a napirend előtti felszólalásokban az Országgyűlésben.

 

    
    MSZP: a kormánypártiaknak jó lenne néha kiszállni a luxusautóikból
    
    Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) szerint Orbán Viktor miniszterelnöknek "lövése sincs arról", mi történik az országban. Kifejtette: a kormányfő szerint a gyermekek 3 éves koruktól négyszer kapnak enni az állam pénzén, az illetékes államtitkár azonban közölte, ma nem négyszer, hanem háromszor kapnak enni a bölcsődében, az óvodában, és majd csak 2017-től bővül a rendszer. Orbán Viktor hazudott - mondta.
    Az ellenzéki politikus szerint létező probléma a gyermekéhezés, és a kormány úgy tesz, mintha megfelelő és elégséges választ adna erre. Hozzátette: a kormány nem minden rászoruló gyermeknek és nem minden tanításon kívüli napra biztosítja az étkezést. A kormánypártiaknak "jó lenne néha kiszállni a luxusautóikból, vagy legalább az ablakot letekerhetnék" - mondta.
    Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára azt kérte, hogy a képviselő ne csináljon ebből a kérdésből pártpolitikát. Mint mondta, ma 225 ezerrel több kisgyermek kap naponta rendszeresen többször enni. Annyi mindent tehettek volna kormányon ebben az ügyben - mondta.
    Véleménye szerint    mind a források, mind az ellátottak tekintetében a lehető legtöbb gyermekhez jutnak el, "szinte már skandináv szinten" a gyermekek 90 százalékához eljut ez a fajta családtámogatás.
    
    KDNP: cél a kiszolgáltatott emberek megvédése

    Szászfalvi László (KDNP) a pártja által benyújtott, az árubemutatókat szabályozó törvényjavaslatra hívta fel a figyelmet, amelyet reméli, hogy nagy többséggel szavaz meg a nap folyamán a parlament.
    Ismertette a javaslat legfontosabb rendelkezéseit, így például azt, hogy az árubemutatókkal foglalkozó cégeknek ügyfélszolgálatot kell fenntartaniuk. Mindezek céljaként a kiszolgáltatott emberek megvédését jelölte meg.
    Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fogyasztóvédelmi államtitkára szerint az egyik legsúlyosabb problémával állnak szemben, amivel szemben indokolt szigorú és határozott intézkedéseket hozni.
    Jelezte, nyomon követik a törvény hatásait, a kormány rajta lesz azon, hogy beváljanak ezek az intézkedések.
    
    Jobbik: a kormány tegyen meg mindent az elvándoroltak hazahozatala érdekében!

    Farkas Gergely (Jobbik) arra hívta fel a figyelmet, hogy bizonyos adatok azt mutatják, gyorsul az elvándorlás Magyarországról, ezt például a hazautalások rekordmértéke is jelzi. Szerinte a jegybank tanulmánya szerint a hazautalt jövedelmek csökkentik az otthon maradottak munkára való hajlandóságát, és negatívan befolyásolják a gazdasági növekedést.
    Azt kérte a kormánytól, változtasson a hozzáállásán, tegyen meg mindent az elvándoroltak hazahozatala érdekében. Azt is szóvá tette, hogy nem megoldott az elvándoroltak levélben történő szavazása.
    Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára jelezte, a kormány ismeri a problémát, és nehéz a foglalkoztatás növelése nélkül komoly eredményeket elérni ebben az ügyben. Úgy látta, hogy hazafelé is jönnek külföldről, és az elvándorlás mértéke közel sem olyan mértékű, mint Lengyelországban, vagy Romániában. 
    Felhívta a figyelmet az elmúlt időszak intézkedéseire, a minimálbér, a garantál bérminimum emelésére, a különböző életpályamodellekre, a Gyere haza, fiatal! programra és a munkavédelmi akciótervre.

    LMP: a földárverések nem a kisgazdálkodókat segítik
    
    Sallai R. Benedek (LMP) nemzetrontó és hazaáruló döntésnek minősítette a termőföld privatizációját, amelynek nemcsak az elindítása, de a lebonyolítása is elhibázott szerinte. Lehet, hogy a földet vásároló külföldiek a legrendesebb emberek vagy a legjobb gazdálkodók, de a magyar kisgazdálkodóknak esélyük nincs velük szemben licitálni - mondta. Szerinte hazudtak akkor, amikor azt mondták, kisgazdálkodókat segítenék ezzel, csak a nagyoknak van esélye földet vásárolni.
    Példaként említette, hogy Fazekas Sándor miniszter rokona, Bekecs Péter Tiszaszentimréről "két csettintéssel" 156 millió forintot fizetett egy árverésen. Ha ezek az önök kisvállalkozói, akkor világos az, kiket akarnak megerősíteni - közölte, hiányolva az árverések nyilvánosságát.
    Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szerint az LMP-nek nincsen gazdatársadalmi támogatása.
    Közölte, a 3 hektár alatti területekre óriási túljelentkezés van. A kormány az esélyegyenlőség érdekében hitelforrást biztosított, szó sincs arról, hogy a párnacihából kell elővenni 150 millió forintot - mondta, hozzátéve: aki dolgozik, az ezt a néhány millió forintot előlegként elő tudja venni. Azt tanácsolta a gazdálkodó képviselőnek, hogy nyugodtan vásároljon földet az árveréseken.
            
    Fidesz: Magyarország elkötelezett az éghajlatváltozás elleni küzdelemben
    
    Bencsik János (Fidesz) az ENSZ párizsi, 21. klímakonferenciája kapcsán elmondta, Magyarország az elmúlt évtizedekben már bizonyította elkötelezettségét az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, jelentősen csökkentette az üvegházhatású gázok kibocsátását, de közben összeomlott a hagyományos termelőipar, ezért rengetegen elveszítették a munkájukat. Hozzátette: 2030-ig 40 százalékos kibocsátáscsökkentést vállalt Magyarország, de ezzel együtt meg kell tervezni a sikeres alkalmazkodás kereteit is, úgy, hogy az elveszített 100 ezres nagyságrendű munkahelyeket is pótolják.
    Kara Ákos válaszában közölte, Magyarország a kezdetektől szorgalmazta és támogatja egy új globális egyezmény kialakítását, amely irányt szabhat a klímaváltozás kezelésének.