Gedeon napja van. | 2024.03.28

Lemondott a karácsonyi ünnepet eltörlő olasz iskolaigazgató

2015-11-30 17:06:59

 

Lemondott az az olasz iskolaigazgató, aki diákjai sokféle nemzetiségére hivatkozva idén eltörölte a hagyományos karácsonyi ünnepséget és betiltotta a karácsonyi dalokat is.

 

    Országos vitát váltott ki Marco Parma, a Milánó melletti Rozzano Garofani nevű iskola igazgatójának döntése, aki még a tanév szeptemberi kezdetén bejelentette, hogy az intézménybe járó különböző nemzetiségű és eltérő vallású tanulók iránti tiszteletből a decemberi karácsonyi koncertet télkoncertre keresztelik át, az Olaszországban megszokott karácsonyi énekek pedig nem lesznek műsoron.
    Ezen kívül azt is elrendelte, hogy az egyébként állami oktatási intézmény termeiben semmilyen karácsonyi vallási jelképet ne helyezzenek el, egyedül a fenyőfát, a hóemberes rajzokat és az ünnepi díszeket engedélyezte.
    Az igazgató döntése karácsony előtt néhány héttel vált nyilvánossá. Fenntartásait fejezte ki a helyi tanfelügyelőség, Matteo Renzi olasz miniszterelnök pedig kijelentette: a vallások közötti párbeszéd nem azt jelenti, hogy "saját identitásunkat politikai korrektségbe fojtsuk". A római kormányfő hozzátette: "egész Itália - világiak és keresztények - soha nem mondanak le a karácsonyról".
    Az iskolánál hétfőn szülők tüntettek a gyermek Jézust ábrázoló szoborral a kezükben és olasz adventi dalokat énekeltek. Egy másik csoportjuk Marco Parma lemondott igazgató visszatérését követelte, mert az iskoláknak laikusnak, azaz egyházaktól függetlennek kell lennie.
    Matteo Salvini, az Északi Liga olasz ellenzéki párt vezetője betlehemmel a kezében érkezett az iskola épületéhez és karácsonyi dalokat tartalmazó CD-ket osztott szét. Mariastella Gelmini, a Forza Italia (FI) jobbközép ellenzéki párt volt oktatásügyi minisztere pedig beállt a karácsonyi dalokat éneklő szülők közé.
    Nunzio Galantino, az olasz püspöki kar főtitkára "túlzott ideológiának" és "nevetségesnek" nevezte, ha éppen más hagyományokra és vallásokra való hivatkozással törlik el a karácsonyi ünnepséget.
    Az olaszországi muzulmán közösségek is "feleslegesnek" tartották az iskolaigazgató döntését, hangsúlyozva, hogy az olasz állami iskolákba járó muzulmán vallású diákok közül soha senki sem akadályozta meg a keresztény karácsony iskolai megünneplését. Az olaszországi iskolák több mint 7 millió tanulójából - az általános iskolától az érettségiig - 300 ezer a muzulmán vallású, míg 2008-ban 81 ezer volt a számuk.