Auguszta napja van. | 2024.03.29

Román lap: Törökország megerősítette regionális befolyását

2015-11-30 11:38:55

 

Törökország nemcsak anyagi segítséget kap és uniós csatlakozása felgyorsításában reménykedhet, hanem regionális befolyását is megerősítette a Fekete-tenger térségében és a Közel-Keleten - értékelte az európai uniós és a török vezetők brüsszeli rendkívüli csúcstalálkozójának eredményét hétfői számában az Adevarul című román liberális lap.

 

    Cristian Unteanu, a lap brüsszeli tudósítója elemzésében felidézi: Ankara számtalanszor vádolta Brüsszelt, hogy nem vesz tudomást a migrációs válság valódi méreteiről, a mostani közös akciótervvel pedig Európa gyakorlatilag elfogadta a Törökország által benyújtott "számlát", az unió három milliárd eurós hozzájárulása pedig valószínűleg csak a kezdet lesz.
    Ennél is fontosabb győzelem azonban Ankara számára az uniós csatlakozási tárgyalások újrakezdése és az, hogy Donald Tusk,
az Európai Tanács elnöke "kulcsfontosságú partnernek" nevezte Törökországot a terrorizmus elleni küzdelemben. Ez rendkívüli mértékben megerősíti Erdogan belpolitikai hitelét, Törökországot pedig "Európa képviselőjévé" teszi a Közel-Keleten.
    A szerző szerint közép és hosszú távon Ankara a volt szovjet tagköztársaságoktól Kínáig és a Koreai-félszigetig mindenütt erősítheti befolyását, ahol török-nyelvű közösségek élnek és egy új "Selyem-út" kialakításához ajánlkozhat "biztonsági garanciaként" egy roppant bizonytalan térségben.
    Törökország tehát minden fronton győzött, kérdés, hogy ez Európa számára győzelem-e - teszi fel a kérdést Unteanu.
    "Erről roppant élénk vita fog kialakulni, tekintettel Törökország uniós csatlakozásának következményeire, azokra a gyökeres változásokra, amelyek az európai intézmények szintjén fognak bekövetkezni, és arra, hogy az iszlám az Európai Unió harmadik hivatalos vallása lesz. Vajon korrekt, vagy túl magas ár ez a nyugalmunkért?" - zárja cikkét az Adevarul szerzője.

http://adevarul.ro/international/europa/corespondenta-bruxelles-turcia-castiga-fronturile-1_565b268c7d919ed50eb7ae11/index.html