Auguszta napja van. | 2024.03.29

MNB: nőttek a lakossági hitelek költségmutatói októberben

2015-11-30 10:43:27

 

A háztartások által felvett lakáscélú és személyi hitelek átlagos hitelköltség mutatói kisebb mértékben, míg a szabad felhasználású jelzáloghiteleké nagyobb mértékben emelkedtek októberben az előző hónaphoz képest - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn közzétett adataiból.

 

    A lakáscélú forinthitel-szerződések átlagos hitelköltség mutatója 5,69 százalék volt, az előző hónaphoz képest 0,04 százalékkal magasabb, tavaly októberhez képest pedig 0,96 százalékkal alacsonyabb.
    A szabad felhasználású jelzáloghitelek átlagos hitelköltség mutatója 0,24 százalékkal 5,57 százalékra nőtt szeptemberhez képest, éves összevetésben 3,1 százalékkal volt alacsonyabb.
    A személyi hiteleknél 0,09 százalékos volt a növekedés októberben az előző hónaphoz képest, éves összevetésben pedig 2,68 százalékos volt a csökkenés.
    Októberben a lakáscélú hitelek és a szabadfelhasználású jelzáloghitelek esetében 8,9 milliárd forint összegű, a forintosítással összefüggő hitelkiváltás történt.
    A háztartások forint betéteinek átlagos kamatlába emelkedett, míg az euro betéteké változatlan szinten maradt. A forint betéteknél az átlagos kamatláb 1,04 százalék volt októberben, 0,12 százalékkal magasabb az előző havinál és 0,47 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Az euro betéteknél 0,01 százalékos volt a csökkenés havi, és 0,66 százalék éves összevetésben.
    A szezonálisan igazított új szerződések értéke a forint és az euro betétek esetében is csökkenést mutat.
    Októberben a háztartások 20 milliárd forinttal több hitelt fizettek vissza, mint amennyit felvettek és 42 milliárd forint értékű nettó betétet helyeztek el, azaz pénzügyi pozíciójuk. Immár hatodik éve nettó hiteltörlesztők a magyar háztartások összes hiteladóságuk október végén alig haladta meg a 6 ezer milliárd forintot 2650 milliárddal, bő 30 százalékkal csökkent a 2011 novemberi csúcshoz képest.