Gedeon napja van. | 2024.03.28

Orbán Iránban: új korszak kezdődik a magyar-iráni kapcsolatokban

2015-11-30 10:02:02

 

 Új korszak kezdődik Magyarország és Irán kapcsolataiban - mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Teheránban, miután megbeszélést folytatott Esak Dzsahangiri iráni első alelnökkel, a két ország miniszterei pedig több kétoldalú megállapodást is aláírtak, például a kettős adóztatás elkerüléséről és a befektetések ösztönzéséről.

 

    A kormányfőt katonai tiszteletadással fogadták az iráni fővárosban, ahová keddig tartó hivatalos látogatásra érkezett. A magyar küldöttségnek tagja több kormánytag, és a politikai egyeztetésekkel párhuzamosan egy magyar üzletemberekből álló csoport is tárgyal Teheránban.
    Az iráni első alelnökkel folytatott délelőtti megbeszélés után Orbán Viktor sajtónyilatkozatában örömét fejezte ki, hogy Irán "átvészelte" a szankciós időszakot, és visszatér a világgazdaság és a világpolitika vérkeringésébe.
    "Nekünk, magyaroknak különleges élmény itt lennünk Teheránban. Egy nagy civilizáció központjában lehetünk" - mondta a kormányfő, és utalt arra, hogy a magyarok történetének első írásos emlékei perzsa és arab források.
    "A tisztelet kultúrájának nevében érkeztünk. Magyarország a nemzeti szuverenitás politikájának talaján áll. Biztosak vagyunk abban, hogy Irán nélkül ennek a régiónak a nagyon bonyolult ügyei nem rendezhetőek, a térség nem stabilizálható" - fejtette ki a miniszterelnök.
    Orbán Viktor megjegyezte, hogy jelenleg 1116 iráni diák tanul Magyarországon, szavai szerint ők lesznek a jövő iráni-magyar kapcsolatainak meghatározó szereplői. Azt ajánlotta iráni tárgyalópartnerének, mélyítsék ezt az együttműködést.
    Esak Dzsahangiri alelnök arra hívta fel a figyelmet, hogy a két ország gazdasági kapcsolatai az elmúlt években jelentősen visszaestek, de biztos benne, hogy a mostani miniszterelnöki látogatás erősíteni fogja a gazdasági együttműködést, amelyben nagyon sok lehetőség rejlik. Példaként említette az energetika és a mezőgazdaság területét, valamint a kulturális és tudományos együttműködést. Hangsúlyozta: Irán üdvözli azokat a magyar cégeket, amelyek befektetési szándékkal érkeznek az országba.
    A sajtónyilatkozatok előtt a két ország miniszterei több egyezményt is aláírtak. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a külügyminisztériumok közötti együttműködésről szóló megállapodást, majd gazdasági együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá iráni kollégáival. Varga Mihály, a nemzetgazdasági tárca vezetője a kettős adóztatás elkerüléséről és befektetésösztönzésről állapodott meg iráni partnerével, majd örökségvédelemmel és turizmussal kapcsolatos egyezményt kötött a teheráni kormány szakminiszterével. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és az iráni fél tudományos és oktatási megállapodást, valamint orvosi és egészségügyi egyetértési nyilatkozatot látott el kézjegyével. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter pedig a kommunikációs innováció területén írt alá megállapodást.
    Orbán Viktor programja folytatásaként délután előadást tart az iráni-magyar üzleti fórumon.