Gedeon napja van. | 2024.03.28

Tatai Vadlúd Sokadalom - Szombaton indul a madárfesztivál

2015-11-27 06:50:47

 

Szombaton reggel több tízezer vadlúd kirepülése kínál emlékezetes látványt a tatai Öreg-tavon, ekkor kezdődik az ország legnagyobb télköszöntő madárfesztiválja, a Tatai Vadlúd Sokadalom.

    A madarak délután négy óra körül térnek vissza a tó részlegesen leeresztett medrébe. A két időpont között a tó partján álló madármegfigyelő toronynál természetvédelmi programok, kézműves vásár, ökojátszóház és a madarakhoz kapcsolódó előadások várják az érdeklődőket - közölték a szervezők.
    A sokadalmon a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület lehetőséget kínál teleszkópos madármegfigyelésre, de kivetítőn is látható lesz a madarak repülése. Az eseményt szakértő magyarázata kíséri. A libák hajnali ki- és esti behúzása www.vadludsokadalom.hu oldalon élőben követhető. A tavalyi első közvetítést Amerikától Japánig több ezren kísérték figyelemmel.
    A rendezvény különlegessége, hogy a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek védelmére létrehozott Ramsari Egyezmény hatálya alá tartozó Öreg-tó az egyetlen olyan madárpihenőhely kontinensünkön, amelyet egy város szinte teljesen körülvesz.
    Az Öreg-tavon pihenő madarak többsége nagy lilik, 900 példányra tehető a vetési ludak és néhány tucatra a nyári ludak száma. A madártömegben hét, globálisan veszélyeztetett vörösnyakú lúd és négy kis lilik is feltűnt. Megjelent egy-egy, szintén a messzi északon fészkelő örvös lúd és apácalúd, illetve láttak egy indiai ludat is.
    A madárlétszám rendkívül gyorsan, akár egy-két nap alatt is a többszörösére nőhet, és a tavon éjszakázó vadlibák száma a 40 ezret is meghaladhatja, mivel az eddigi enyhe időjárást felváltva markáns hidegfront söpör végig Európán az Északi-sarkvidék térségéből.
    A 220 hektáros tatai Öreg-tavat Magyarország legrégebbi - csaknem 700 esztendős - mesterséges halastavaként tartják számon. Az eurázsiai tundrák vidékéről érkező vadludak évszázadokkal ezelőtt is itt találtak éjszakázó- és pihenőhelyet vonulásuk során.
    A vadludak minden év novemberében érkeznek, hogy a telet itt töltsék, majd február végén, március elején visszaindulnak északi költőhelyeik felé. Egyes ősz végi vagy téli napon akár 40-50 ezer vízimadár is megpihenhet a tatai tavon.