Gedeon napja van. | 2024.03.28

Orosz vadászgép - Obama és Hollande óvott a konfliktus élezésétől

2015-11-24 19:59:25

 Óva intette Oroszországot és Törökországot az orosz harci gép lelövése miatt kialakult konfliktus kiélezésétől Barack Obama amerikai és Francois Hollande francia elnök közös keddi washingtoni sajtóértekezletén.

    Az orosz harci gépet kedden lőtte egy török F-16-os vadászép a szíriai határ közelében, Ankara szerint török légtérben, Moszkva álláspontja szerint Szíria területe felett.
    A rendkívüli amerikai-francia csúcstalálkozót, amelyen a két államfő a szíriai rendezésért tett erőfeszítések intenzívebbé tételéről tárgyalt, a november 13-i párizsi terrortámadást követően szervezték meg. Hollande csütörtökön Moszkvában Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is eszmecserét folytat az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet elleni összefogás reményében.
    Obama - oldalán Hollande-dal - a Fehér Házban kijelentette, hogy Törökországnak minden más országhoz hasonlóan joga van megvédenie területét és légterét.
    A politikus mindazonáltal megjegyezte, a legfontosabb dolog számára most annak biztosítása, hogy a konfliktus ne éleződjön tovább.
    "Remélhetőleg ez olyan pillanat, amikor mindegyik fél hátrább lép, hogy eldöntse, mi szolgálja legjobban az érdekeit" - tette hozzá.
    "Most nagyon fontos számunkra annak biztosítása, hogy az oroszok és a törökök egyaránt beszéljenek egymással, hogy megállapítsák, pontosan mi történt és olyan lépéseket tegyenek, amelyek elejét veszik az eszkalációnak" - jelentette ki az amerikai elnök.
    Mindkét vezető kitért arra, hogy az incidens részletei egyelőre tisztázatlanok.
    Obama rámutatott, hogy a "kívülálló" Oroszországot szívesen látná az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet legyőzése érdekében létrehozott nemzetközi koalícióban, de szavai szerint ez mindaddig kihívást jelent, amíg Moszkva a mérsékelt szíriai felkelőkre összpontosítja a figyelmét az IÁ helyett.
    Hollande hangsúlyozta, hogy a legfőbb cél az IÁ elleni harc, amelyben a katonai fellépését fokozó Franciaországhoz és az Egyesült Államokhoz hasonlóan Oroszországnak és Törökországnak részt kell vállalnia.
    "El kell kerülnünk az eszkalációt. Az rendkívül káros lenne" - szögezte le.
    Obama szerint az IÁ komoly fenyegetést jelent, amelyet nem szabad eltűrni és meg kell semmisíteni, és ezt közösen megtenni.
    Aláhúzta, Washington és Párizs között teljes az egység az elkövetők felelősségre vonása és a nemzetbiztonság kérdésében.
    "Mindannyian franciák vagyunk!" - jelentette ki franciául Obama, részletesen méltatva a két ország szövetségének történelmi pillanatait.
    "Franciaország célba vételével a terroristák a világot vették célba" - hangoztatta.
    A két vezető egyetértett abban, hogy az európai és más államoknak fokozniuk kell az amerikaiak vezette, IÁ elleni hadjárathoz történő hozzájárulásukat. Egybehangzóan arra az álláspontra helyezkedtek, hogy Bassár el-Aszadnak távoznia kell a szíriai konfliktus lezárása és az ottani politikai átmenet érdekében.
    Hollande szerint a legsürgetőbb katonai feladat jelenleg az IÁ által elfoglalt területek visszahódítása. Fontosnak nevezte az is, hogy a terroristák Európába áramlásának megakadályozása érdekében haladéktalanul lezárják a Törökország és Szíria közötti határt.
    Obama a légi utasok adatainak megosztásáról szóló egyezmény végrehajtását sürgette az Európai Uniótól. Egyúttal készségét fejezte ki arra, hogy az Egyesült Államok megossza Franciaországgal és többi európai partnerével a menekültek átvilágításának amerikai eszközeit. (Hollande szerint az amerikai elnök korlátlan támogatást ígért neki.) Méltatta, hogy Párizs továbbra is 30 ezer menekült befogadását tervezi az elkövetkező két évben.
    Az elnökök ígéretet tettek rá, hogy országaik intenzívebbé teszik az IÁ elleni harccal kapcsolatos hírszerzési értesülések cseréjét.