Auguszta napja van. | 2024.03.29

Mikola István: Keletre nyit az OECD

2015-11-24 16:57:20

 

Egyértelműen Keletre nyit a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) - mondta Mikola István biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkár az MTI-nek kedden Párizsban, az Eurázsia Hét nyitónapján.

    Az OECD második alkalommal rendezi meg a gazdasági fórumot, elsősorban kelet- és közép-európai és ázsiai országok miniszterelnöki és miniszteri szintű részvételével.
    "Magyarország feltáró és piacnyitó szerepet töltött be a fejlett országok keleti orientációjában, ezért nagyon nagy érdeklődéssel fogadták a magyar tapasztatokról szóló előadást" - mondta Mikola István. Az államtitkár arról tájékoztatott, hogy elsősorban a magyar gazdaság keleti prosperitásának adatait ismertette, kiemelve, hogy az ázsiai országokban 2014-re 14 százalékkal nőtt a magyar befektetések aránya az előző évhez képest.
    A keleti piacon végrehajtott befektetések védelmét szolgáló szabályozásokat is ismertette Mikola István, és azokról a "reformcsírákról" is szólt, amelyeket az OECD átvesz az úgynevezett jó gyakorlatai közé, ez a térség országainak kormányzati működését, korrupcióellenes technikáit, befektetés-, illetve piacvédelmi intézkedéseit, valamint az etikai és üzleti szabályok adaptálását jelenti.
    "Az OECD kinyitotta a szélzsákját a keleti régió felé, és ebben a szélben megjelennek azok a jó gyakorlatok, amelyek a szervezet tevékenységének a lényegét érintik" - fogalmazott az államtitkár.
    Mikola István elmondta, hogy ehhez Magyarország a fosszilis energiák és ásványkincsek hiányában elsősorban a tudástőkéjével tud hozzájárulni, azzal tud a keleti piacon érvényesülni. "Olyan oktatásunk, egyetemeink, tudósaink és szellemi termékeink vannak, amelyek az ázsiai országok prosperitásához most már nélkülözhetetlenek" - hívta fel a figyelmet Mikola István.
    Azt is nagyon nagy érdeklődéssel és elégedettséggel fogadta az államtitkár beszámolója szerint a több száz fős hallgatóság, hogy Magyarország a keleti nyitáshoz az infrastrukturális feltételeket is megteremtette, elsősorban azzal, hogy a külügyminisztériumot átalakította egy olyan tárcává, amely a külgazdaságért is felelős. "Összekötöttük azokat a külgazdasági és stratégiai irányokat a diplomáciával, amelyek együtthatást váltanak ki és támogatják egymást" - emlékeztetett.  
    Az államtitkár előadásában kitért a kötött segélyhitel nevű exporttámogatásra, amelynek keretében Laoszban élelmiszerbiztonsági programot indított Magyarország, Indonéziába vízerőműveket és víztisztító-berendezéseket telepít, Vietnámban egy ötszáz ágyas onkológiai kórházat épít. A 70 millió állattal rendelkező Mongóliának pedig hazánk szállítja az élelmiszerbiztonsági technológiát, valamint egy vágóhidakkal és húsfeldolgozó üzemmel felszerelt központi állomást épít ki.
    "Magyarország nemcsak nyit Kelet felé, hanem komoly befektetésekkel már benne van abban a nagy keleti piaci rendszerben, amelyet az OECD most erősen elkezdett támogatni" - mutatott rá Mikola István.