Auguszta napja van. | 2024.03.29

Időjárás-jelentés

2015-11-24 14:54:08

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: 

 


    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------
    Az Atlanti-óceán felől a közép-európai térség fölé keskeny magasnyomás nyúlik be, ettől északra és délre ciklonális a mező. Észak-Európában többnyire borult az ég, Oroszország területén sokfelé havazik. A hőmérséklet télies, kevés helyen melegszik 5 fok fölé a levegő, a Skandináv-félszigeten és az Ural előterében pedig napközben is fagy. Az említett anticiklontól délre enyhébb az idő, de a Földközi-tenger középső medencéjében is - egy ott örvénylő mediterrán ciklon hatására - sok a felhő, arrafelé esik az eső. Napsütés és viszonylag magas hőmérséklet jellemzi a Pireneusi-félsziget nyugati felét, valamint az Égei-tenger környékét, ott délután még 18-22, Görögország déli részén 25 fokot mérnek. A Kárpát-medence időjárását szerda estig több tényező is befolyásolhatja, a déli mediterrán ciklon érintőleges hatása mellett északnyugat felől magassági teknő közelít. Számottevő csapadékra holnap estig nem kell számítani, de a felhőzeti kép változatosan alakul.
    
    Várható időjárás az ország területén szerda estig
    -------------------------------------------------

    A déli és a keleti határvidéken többnyire borult marad az ég, másutt gyengén és erősebben felhős időszakok egyaránt lesznek, hosszabb-rövidebb napos időszakokkal. Éjszaka délen, szerdán inkább a keleti határnál kisebb esőre, havas esőre, a Mecsek térségében gyenge havazásra is számítani lehet. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás. Hajnalban főként az ország északi felén foltokban köd képződik.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és -5 fok között alakul, a déli határnál enyhébb, az Északi-középhegység völgyeiben hidegebb lehet a hajnal.
    A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 2 és 7 fok között valószínű.