Gedeon napja van. | 2024.03.28

Párizsi merényletek - A Frontex vezetője szerint az ügynökséget nem terheli felelősség a terroristák beszivárgásért

2015-11-24 13:58:53

 

A Frontexet nem terheli felelősség azért, hogy a november 13-i párizsi merényletek során a Stade de France nemzeti stadionnál felrobbant két öngyilkos merénylő a migránshullámmal szivárgott be Görögországon át Európába - mondta Fabrice Leggeri, az uniós határőrizeti ügynökség vezetője a Le Parisien című párizsi napilapban kedden megjelent interjúban.

    "Nekünk semmilyen biztonságellenőrzési feladatunk nincsen. Az ilyen jellegű feladatok az uniós tagállamok hatáskörébe tartoznak" - mondta a Frontex vezetője. "Néhány évvel ezelőtt az Európai Parlament visszautasította, hogy átvegyük ezeket a feladatokat" - tette hozzá. Szavai szerint a képviselők akkor nem akarták, hogy a szervezet személyes adatokhoz, köztük a tagállamok titkosszolgálati és rendészeti szerveinek adataihoz is hozzáférhessen.
    "Most fizetjük meg bizonyos szempontból annak az árát, hogy az elmúlt évtizedben ugyanezek az államok és európai képviselők nem bíztak meg az európai ügynökségekben" - hangsúlyozta Fabrice Leggeri.  
    Elmondta, hogy a Frontex munkatársai Görögországban a határellenőrzésben, az illegális határátlépők kiszűrésében és a migránshullám kezelésében segítenek a migránsok regisztrálásával. Mindenkit átvilágítanak az állampolgárságuk megállapítására, mindenkiről fotó készül és ujjlenyomatot vesznek minden migránstól. Az adatok alapján osztják majd el később a migránsokat az Európai Unió tagállamai között - mondta a Frontex vezetője.  
    Fabrice Leggeri szerint egyelőre "semmilyen kézzelfogható bizonyíték" nem áll rendelkezésre ahhoz, hogy meg lehessen válaszolni azt a kérdést, hogy az Iszlám Állam dzsihadista szervezetnek - amely magára vállalta a párizsi merényleteket - határozott politikai stratégiája-e az, hogy terroristákat küldjön Európába a migránsok között.