Emma napja van. | 2024.04.19

OGY - Vitanap - Krónika 7. rész

2015-11-23 15:32:20

 

A mai ellenzék tele van korrupciós ügyekkel - mondták a kormány képviselői hétfőn a parlamentben, az antikorrupciós vitanapon, amelyet az ellenzék kezdeményezett.


    Kormány: a mai ellenzék tele van korrupciós ügyekkel

    Kontrát Károly, a Belügyminisztérium államtitkára expozéjában hangsúlyozta a kormány korrupcióellenes intézkedéseit, így például a Nemzeti Védelmi Szolgálat létrehozását - amely a közhivatalok megtisztítását szolgálja - és a nemzeti korrupcióellenes program megalkotását. Utóbbi nemcsak a közigazgatásra, hanem az üzleti életre is intézkedéseket fogalmaz meg - közölte.
    Úgy fogalmazott: miután az MSZP nyolcéves kormányzása alatt veszélyesen megrendült az állammal szembeni közbizalom, 2010-ben az Orbán-kormány azonnal zéró toleranciát hirdetett a korrupció ellen. A kabinet célul tűzte, hogy Magyarország a világ legkisebb korrupcióval fertőzött országai között legyen.
    Jelezte, hogy az alaptörvény is rögzíti: átlátható költségvetési és gazdálkodási gyakorlatot kell érvényesíteni.
    Völner Pál igazságügyi minisztériumi államtitkár a korrupció elleni büntetőjogi szigorításokról számolt be. Kiemelte, hogy a közélet tisztasága elleni bűncselekmények később évülnek el, valamint azt is, hogy az új büntető törvénykönyv (Btk.) különbséget tesz a gazdasági életben elkövetett bűncselekmények és a hivatalos személyekkel, eljárásokkal kapcsolatos cselekmények között. A Btk. korszerűsítette a gazdasági bűncselekmények körét is, a költségvetést károsító bűncselekmények pedig kiemelt megkülönböztetést kaptak - tette hozzá.
    Az államtitkárok szerint az ellenzék van tele korrupciós ügyekkel. Kontrát Károly erre példaként említette, hogy az MSZP-s Hiszékeny Dezső ellen vesztegetés bűntettének gyanúja miatt zajlik eljárás, Kovács Béla jobbikos európai parlamenti képviselő ügye pedig "Európa legnagyobb korrupciós botránya", amelyet a mai napig nem tisztázott a Jobbik.
    Völner Pál azt elevenítette fel, hogy a volt MSZP-elnökhelyettes Simon Gábor több százmillió forintot tartott külföldi bankokban. Megjegyezte azt is, hogy a múlt héten felfüggesztett börtönre ítélte Juhász Ferenc volt szocialista honvédelmi minisztert a bíróság hűtlen kezelés miatt.
    Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a gazdaság kifehérítése érdekében tett kormányzati lépéseket ismertette, így például az online pénztárgépek és a közúti áruforgalmat ellenőrző elektronikus rendszer bevezetését. Az ellenzék egyiket sem szavazta meg - tette hozzá.
    Rámutatott arra is, hogy a 2016-os költségvetésben már mintegy ezermilliárd forinttal több áfabevételt terveznek, mint amennyi 2010-ben befolyt.
    Tállai András az ellenzéket bírálva arról is beszélt, hogy a szocialisták benne lehettek áfacsalásokban, amiből működtethették a párt "feketekasszáját".
    A Jobbikkal kapcsolatban megjegyezte: képviselőjük, Volner János cégei úgy tűntek el, hogy köztartozást hagytak maguk után.

    Fidesz: a korrupció bugyrában összefonódott az ellenzék    
    
    Németh Szilárd, a Fidesz vezérszónoka a vitanapot úgy jellemezte: a korrupció bugyrában összefonódott ellenzékiek alaptalanul és gátlástalanul kívánják rágalmazni a kormányfőt, a kormányt és a Fideszt, hogy saját korrupciós ügyeikről eltereljék a figyelmet.
    Értékelése szerint az ellenzéket a kormányzati sikerek zavarják. Ezek közé sorolta a rezsicsökkentést, a migrációs helyzet kezelését, a magyar földművesek helyzetbe hozását és a bűnözés visszaszorítását.
    Azt hangoztatta: a kormánypárti felszólalók világossá fogják tenni, hogy az ellenzék "am block" tele van korrupciós ügyekkel, az MSZP-től Gyurcsány Ferencen át Vona Gáborig.
    Tűrhetetlennek nevezte, hogy köztörvényes váddal az MSZP-s Hiszékeny Dezső és a jobbikos Kovács Béla mentelmi jogát is fel kellett függeszteni. Felvetette, hogy az Együtt mikor számol el a hozzá köthető alapítvány külföldi támogatásaival és az LMP bármely vezetője, tagja tett-e feljelentést amiatt, hogy az Állami Számvevőszék megállapításai szerint nem tudtak elszámolni a költségvetési támogatásukkal.
    Németh Szilárd kiemelte azt is, hogy Juhász Ferenc volt honvédelmi miniszter és egykori államtitkára felfüggesztett börtönbüntetést kapott hűtlen kezelés miatt, a csillebérci úttörőtábor "lenyúlását" pedig a gátlástalanság és cinizmus állatorvosi lovaként jellemezte.
    Hozzátette, hogy miközben most a cafeterián keresztül gyermekek, családok és idősek üdülhetnek, addig a baloldal évtizedeken át hagyta, hogy külföldi baloldali szakszervezetek zsebre vágják ezt a pénzt. Felvetette, hogy ebből töltötték-e fel a józsefvárosi feketekasszát, vándorolt-e pénz Zuschlag Jánoshoz, Simon Gáborhoz.
    A fideszes politikus krimibe illő, a gengszterfilmek világát idéző ügyként hivatkozott egy szombathelyi bántalmazásra és a csepeli kettős gyilkosságra, s Szolzsenyicintől idézve kijelentette: "a kommunistánál kártékonyabb és veszélyesebb embertípust még nem produkált a történelem". A hataloméhes Jobbik velük állt össze, ezen nincs mit magyarázni - jegyezte meg.