Rudolf napja van. | 2024.04.17

Fidesz: az ellenzék tele van korrupciós ügyekkel

2015-11-23 13:06:12

 

A Fidesz szerint az ellenzék tele van korrupciós ügyekkel.

    Halász János, a kormánypárti frakció szóvivője ezt azzal kapcsolatban mondta Budapesten, sajtótájékoztatón, hogy az Országgyűlés hétfőn a Jobbik kezdeményezésére - MSZP-s és LMP-s támogatással - antikorrupciós vitanapot tart.
    "Ma azok vádolnak bennünket korrupcióval, akik elherdálták az ország vagyonát" - fogalmazott a frakciószóvivő, hozzátéve: a baloldal nyolcéves kormányzásának jelképe a nokiás doboz volt.
    A Fidesz politikusa idézte két volt szocialista pártelnök, Gyurcsány Ferenc és Mesterházy Attila 2013-as szavait. Előbbi arról beszélt, jobb nem tudni, honnan vándoroltak pénzek az MSZP-hez, Mesterházy Attila pedig azt mondta egy lapinterjúban, hogy hatalmas gondot jelentenek párttársai korrupciós ügyei - elevenítette fel a nyilatkozatokat.
    Halász János utalt az MSZP-s Hiszékeny Dezső elleni eljárásra - amelyben vesztegetés bűntette és más bűncselekmények elkövetésének megalapozott gyanúja miatt a parlament felfüggesztette a mentelmi jogát -, a Jobbikkal kapcsolatban pedig Kovács Béla európai parlamenti (EP) képviselő ügyét vetette fel, akinek a mentelmi jogát szintén felfüggesztette az EP.
    A szóvivő hangsúlyozta: a jelenlegi kormány hivatalba lépése óta zéró toleranciát hirdetett a korrupcióval szemben. Példaként említette, hogy az alaptörvény rögzíti a felelős gazdálkodást az állami vagyonnal. Azt is mondta: a kabinet sokat tett a feketegazdaság elleni harcban, kizárta a közbeszerzésekből az offshore cégeket, és új pártfinanszírozást fogadtak el.
    Németh Szilárd fideszes országgyűlési képviselő szerint az ellenzék a saját korrupciós ügyeiről akarja elterelni a figyelmet, hiszen "jócskán tele vannak korrupciós ügyekkel".
    Ő is kitért Kovács Béla EP-képviselő ügyére, amely szerinte "európai szintű korrupciós botrány", és amellyel kapcsolatban továbbra is várják Vona Gábor Jobbik-elnök nyilatkozatát arról, "hány Kágébélája van még a Jobbiknak", és hogy "Kovács Béla kiktől és milyen pénzt hozott a Jobbikhoz".
    Németh Szilárd megjegyezte továbbá: az Együtt második éve nem tud elszámolni a Haza és Haladás Alapítvány külföldi támogatásaival.
    Arra a kérdésre, hogy az Európai Bizottság vizsgálatot indít Paks 2 finanszírozásának támogatása ügyében, Halász János úgy reagált: az Európai Bizottság már korábban is támadta a rezsicsökkentést, és most sem tesz mást. A Paks 2-beruházás az olcsó áram alapja - mondta a frakciószóvivő.