Gedeon napja van. | 2024.03.28

Rezidensszövetség: folytatni kell az egészségügyben dolgozók bérfejlesztését

2015-11-20 12:39:48

 

A Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ) határozott álláspontja az, hogy az egészségügyben dolgozók bérfejlesztését folytatni kell, egyben a szervezet köszönetet mondott a kormánynak azért, hogy "meghallotta és meghallgatta kérésüket", és emelte a rezidensképzésre fordítható költségvetési forrást.

 

    Az MRSZ pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a bérfejlesztés tekintetében a kezdő orvosi alapbérnek el kell érnie a 300 ezer, a szakorvosi alapbérnek az 500 ezer, a főorvosi alapbérnek pedig a 700 ezer forintot.
    Emlékeztettek arra, hogy a kormány többletforrást csoportosított át a rezidensképzésbe, ami lehetővé teszi az Emberi Erőforrások Minisztériumának új keretszámok kihirdetését. Véleményük szerint kijelenthető, hogy idén több rezidens kezdi el a szakképzést, mint az elmúlt években, és ez a tény kifejezetten fontos a biztonságos betegellátás visszaállítása érdekében.
    Felhívták a figyelmet arra is, hogy december 10-ig igényelhetik azon szakorvosok a bruttó 151 ezer forintos támogatást, akik 2015. augusztus 31-e után szakvizsgáztak, illetve akik ezen dátum előtt fejezték be a szakképzésüket és valamilyen ösztöndíjban részesültek. Ezzel a támogatással folytatódik a kétlépcsős béremelés után a szakorvosok bérfejlesztése is - fűzték hozzá.
    Az MRSZ úgy véli, a fenti döntések szükséges, de nem elégséges feltételei annak, hogy a betegek megfelelő számú és szakképzettségű orvossal találkozzanak ellátásuk során. A szövetség határozott álláspontja továbbra is az, hogy minden, az egészségügyben dolgozó ember bérfejlesztését folytatni kell.
    "Ezt az álláspontunkat képviseltük a múltban és képviseljük a jövőben is", (...) hiszen ez nem egy bérharc, ez egy élhető, fenntartható és hálapénzmentes egészségügyért folyó küzdelem" - olvasható a rezidensszövetség közleményében.