Auguszta napja van. | 2024.03.29

Kijev szerint a párizsi merényletek miatt nem szabad feloldani az Oroszország elleni szankciókat

2015-11-19 17:28:36

 Kijev szerint a párizsi terrortámadások és Moszkva együttműködése a Nyugattal a terrorizmus elleni küzdelemben nem lehet indok arra, hogy az Európai Unió felfüggessze az Oroszországgal szembeni szankciókat, amelyeket a Krím félsziget törvénytelen elcsatolása és a kelet-ukrajnai szakadárok támogatása miatt rótt ki rá.

     Konsztyantin Jeliszejev, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője az Interfax Ukrajina hírügynökségnek adott interjújában hangsúlyozta: az EU-nak azért kell meghosszabbítania az Oroszországgal szembeni büntetéseket, hogy rákényszerítse Moszkvát a minszki megállapodások végrehajtására. Szerinte a Kreml ahelyett, hogy hallgatna a jogos és indokolt felszólításokra, abban reménykedik, hogy a terrorizmus és más újabb kihívások, amelyekkel az emberiség szemben találta magát, elvonják a figyelmet a nemzetközi jog megsértéséről, amit Oroszország követett el.
    Jeliszejev leszögezte, hogy nem lenne szabad Moszkvának a párizsi merényletek áldozatai iránti együttérzésre építve abban reménykednie, hogy megbocsátanak neki egy másik, nem kevésbé szörnyű tragédia okozásáért.
    Emlékeztetett arra, hogy a nemzetközi szankciók nem öncélúak. "Ez eszköz arra, hogy Oroszországot rákényszerítsék a tárgyalásokra, és a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus békés rendezésére irányuló, már elért megállapodások teljesítésére" - tette hozzá.