Emma napja van. | 2024.04.19

OGY - Krónika 6. rész (szociális törvények)

2015-11-19 16:30:29

A bölcsődés korú gyermekek részére biztosítható új ellátási formákat szabályozza az egyes szociális, gyermekvédelmi, családtámogatási tárgyú és egyéb kapcsolódó törvények módosítása, amelynek vitáját csütörtökön folytatták le az Országgyűlésben.


    Fidesz: cél a gyermekvállalás segítése 

    Selmeczi Gabriella, a Fidesz vezérszónoka azt mondta, számukra a legfontosabb a gyermek. Korábban a gyermekvállalás egyet jelent a szegénység vállalásával, a Fidesz azonban családpolitikában gondolkodik, a gyermekvállalást szeretnék segíteni - jelezte, hozzátéve: ezt a célt szolgálja a magyar adórendszer is.
    A csecsemőgondozási és gyermekgondozási díj együttes benyújtási lehetőségét üdvözölte, s jelezte: támogatják a gyermekek napközbeni ellátásának, felügyeletének átalakítását. 
    A kormánypárti politikus pozitívan értékelte a gyermekek közétkeztetésének szünidei bővítését és a gyermekvédelmi rendszer megerősítését is.
    A Fidesz támogatja a törvénymódosító csomagot.

    MSZP: továbbra is szegénységi kockázat a gyermekvállalás
    
    Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) pártja észrevételei között említette, hogy nem lehet tudni, milyen költségvetési támogatást kapnak az új napközbeni ellátási formák.  
    Beszélt arról is, hogy ma az érintett gyerekek több mint 16 százaléka jár bölcsődébe. Hozzátette: Magyarország korábban azt vállalta, hogy 2019-ig a korosztály 33 százaléka fog bölcsődébe járni, a kormány azonban változtatott a terveken, már csak a 25 százalékot szeretnének elérni.
    Hiányolta a részletszabályokat, és a kormánypárti felszólalóval szemben úgy látta, továbbra is szegénységi kockázatot jelent a gyermekvállalás.
    Bangóné Borbély Ildikó szerint a kormányzat manipulál a számokkal, amikor azt mondja, 318 ezer gyerek, a gyerekek 90 százaléka kap ingyenes étkezést. Kifejtette: Magyarországon összesen 1 millió 13 ezer 14 év alatti gyerek van, ennek a 90 százaléka nem 318 ezer.
    Kitért arra is, hogy az érintett szakszervezet sérelmezi, hogy a bölcsődei dolgozókra vonatkozó változások csak a dolgozók 10 százalékát érintik. Jelezte, 14 módosító javaslatot nyújtanak be az előterjesztéshez.
    
    A KDNP teljes mellszélességgel kiáll a javaslat mellett
    
    Hoffmann Rózsa (KDNP) szerint alaposan előkészített, jól átgondolt javaslat van a Ház előtt, amellyel a magyarság legsúlyosabb gondját, a demográfiai helyzetet akarják orvosolni.
    Elmondta, a KDNP teljes mellszélességgel kiáll a javaslat mellett. Értékelése szerint 2010 óta a kormányzati intézkedések célja olyan gyermek- és családpolitika folytatása, amely a népszaporulatot és a gyermekek egészséges fejlődését nagyobb eredményességgel tudja biztosítani, mint a megelőző időszakokban. A javaslat egyik legnagyobb erényeként említette, hogy az egységként kezeli a gyermekek ellátását, a szociálpolitikát, valamint a közoktatás egyes kérdéseit.
    A kormánypárti politikus szerint a részletszabályokat nem törvényben kell rendezni. Beszélt arról is, örömmel fogadta azt a változtatást, hogy a 3 éves kortól kötelező óvoda nem teljesíthető családi napköziben.
    Magyartanárként felhívta a figyelmet arra, hogy a napközbeni helyett a nappali ellátás fogalmat kellene használni a javaslatban.

    Jobbik: hiányzik a szociális életpályamodell
        
    Vágó Sebestyén, a Jobbik vezérszónoka egyetértett a szociális támogatásokat jogosulatlanul igénybe vevőkre és a szabálytalanul működő ellátó intézményekre vonatkozó szigorításokkal, ugyanakkor azt szorgalmazta, hogy dolgozzanak ki egy rendszert arra, hogyan lehet hatékonyan ellátni a működési engedélyüktől megfosztott intézményekben élőket. Utalt arra is, hogy vannak helyzetek, amikor ellehetetlenül egy szolgáltató, s kénytelen átadni a tevékenységet; az ilyen esetekre szerinte túl szigorú a szabályozás.
    A jobbikos politikus üdvözölte, hogy a pedagógus életpályát a bölcsődei pedagógusokra is kiterjesztik, a szociális életpályamodell elmaradását azonban szóvá tette.
    Vágó Sebestyén a munkahelyi bölcsődék tágabb lehetőségeit is méltatta, ezzel összefüggésben azt javasolta, hogy az intézmények igazodjanak a munkáltató munkarendjéhez, azaz például három műszakban is elláthassák a gyermekeket.
    A gyermekétkeztetésre szánt forrásokat kevésnek ítélte és az év végi kifizetést sem tartotta helyes megoldásnak.
    A gyermekek egyedfejlődése szempontjából fontosnak nevezte az óvodákat és azt is megfogalmazta célként, anyagi szempontok alapján egyetlen édesanya se legyen rákényszerítve arra, hogy korábban visszatérjen a munkába.
    
    LMP: sokat késett és kevés a javaslat    
    
    Szél Bernadett, az LMP vezérszónoka késeinek nevezte a törvényjavaslatot és jelezte, hogy többet várt volna attól. Szerinte a kormány elhanyagolta a három éven aluliakat, csak a választási kampányban beszélt bölcsődei férőhelyekről, valójában azonban az uniós pályázati források kifizetésével is elmaradásban van. Kiemelte azt is, hogy sok esetben a családi napközi jobban megfelel a családok igényének, ezeket nagyobb mértékben kellene támogatni.
    Az ellenzéki politikus szólt a népességfogyásról és a kivándorlásról is, egyre durvábbnak nevezve a jelenséget.
    Szerinte méltatlanul keveset keresnek a gyermekekkel foglalkozó emberek, ezért aktuális kérdés a bérek rendezése. Azt kérte, ez ne csak a diplomás pedagógusokra vonatkozzon, hanem a velük azonos feladatokat ellátó gondozókra, a technikai segítőkre, élelmezésben dolgozókra és gazdasági ügyintézőkre is.
    Az iskolai szünetek alatt is biztosítani tervezett gyermekétkeztetést kevésnek ítélte, célként megjelölve, hogy a rászorulók az év 365 napján élelemhez jussanak.