Auguszta napja van. | 2024.03.29

OGY - Krónika 3. rész (hadigondozás)

2015-11-19 12:16:15

Az Országgyűlés csütörtökön megvitatta a hadigondozási törvény módosítására tett fideszes javaslatot, amelynek célja a nyáron átírt jogszabály pontosítása. Az előterjesztést minden párt támogatja.


    Kovács Zoltán: pontosítják a hadigondozási törvényt

    Kovács Zoltán, a hadigondozási törvény módosítási javaslatának egyik fideszes előterjesztője expozéjában emlékeztetett a parlament nyári döntésére, amely alapján anyagi támogatást kaphatnak azok a hadiözvegyek és hadiárvák - köztük határon túli magyarok is -, akiknek férje, édesapja 1938. november 2. és 1945. május 9. között a magyar királyi honvédség és csendőrség kötelékében szolgált és elesett.
    Kovács Zoltán szerint az Országgyűlés ezzel méltó emléket állított az elesetteknek. A törvénymódosítása hatálybalépése óta mintegy 45 ezer kérelmet nyújtottak be, amelyből eddig 35 ezret bíráltak el pozitívan, ők már kapják is az ellátást - tájékoztatott.
    A mostani törvénymódosítás lényege - mondta a kormánypárti politikus - a törvény pontosítása, hogy érvényesüljön az eredeti jogalkotói szándék.
    Így például méltányosabbá válhat a rendszer azzal, hogy a törvénymódosítás értelmében az 1949. január 1. előtti veszteség - nem pedig az ellátási kérelem benyújtása - alapozza meg a hadigondozási ellátási jogosultságot, így azok is bekerülhetnek az ellátotti körbe, akik esetleg nem nyújtottak be kérelmet.
    Módosul a jogszabály szövege annak érdekében is, hogy egyértelművé tegyék: hadigondozási ellátás csak a magyar állam érdekében veszteséget szenvedettek után jár.
    Pontosítják az eljáró hatóságok megjelölését is, hogy minden igénylőnek biztosítsák a kétfokú jogorvoslati rendszert.
    Kovács Zoltán hangsúlyozta: céljuk, hogy az azonos elbánás elve alapján a második világháborúban elesettek hadiözvegyei, hadiárvái és hadigyámoltjai méltányos juttatásban részesülhessenek.
    Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára közölte, a kormány támogatja a javaslatot, amely világosabbá teszi az eljárási rendet, és megvalósítja a jogalkotói szándékot.

    Fidesz: a Magyarországért veszteséget szenvedetteknek jár az ellátás 

    Vas Imre (Fidesz) emlékeztetett: a nyári változtatással azok sorsát rendezték, akiket 1949 előtt nyilvántartásba vettek hadiárvaként, hadigondozottként, de ellátásukat többségében politikai okból elutasították, felfüggesztették. 
    A jelenlegi javaslat szövegpontosítást és értelmező rendelkezést tartalmaz annak érdekében, hogy a hadigondozási ellátást azoknak biztosítsák a határainkon túl, akik Magyarország érdekében szenvedtek veszteséget, azok viszont ne kaphassák meg, akik vesztesége nem Magyarország érdekében valósult meg. Hozzátette: a változtatás szerint a jogorvoslati rendszer kétfokúvá válik. 

    Az MSZP ezt a változtatást is támogatja 
    
    Demeter Márta (MSZP) elmondta: a jelenlegi változtatást is támogatják, mint ahogy a júniusival is egyetértettek. Mint mondta, figyelemmel a történelmileg változó határokra, azoknak is a gondozottak körébe kell kerülniük, akik nem változtattak lakhelyet, de más országba kerültek.
    A képviselő elismerően szólt az előterjesztő pozitív szándékáról a probléma rendezése érdekében. Közölte azt is: egyet lehet érteni azzal, hogy a veszteség határozza meg a jogosultságot, ne pedig az 1949 előtti nyilvántartásba vétel. 

    A KDNP számára örömteli az ellátás kiterjesztése a határon túlra 

    Hollik István (KDNP) külön örömnek nevezte, hogy az ellátást kiterjesztik a határon túli magyarokra. Érthető, hogy a nemzetet védőknek adják a juttatást, így ezt a kérdést megfelelően szabályozni kell - indokolta, miért kell június után ismét módosítani a törvényt. 
    Fontosnak nevezte, hogy ne a státuszt, hanem az esemény bekövetkeztét vizsgálják - szögezte le, hangsúlyozva: pártja támogatja a javaslatot. 

    Jobbik: a háborúban eltűntek utáni ellátás most sem rendeződik 

    Kulcsár Gergely (Jobbik) elmondta: ahogy nyáron is hiánypótlónak tekintették az előterjesztést, most is támogatják.
    Emellett hiányosságokra is felhívta a figyelmet. A nyári változtatás után 42 ezer kérelem érkezett be - mutatott rá, feltéve a kérdést: mennyien voltak közülük azok, akik a mostani változtatás szerint nem jogosultak az ellátásra?
    Rámutatott arra is: a háborúban eltűnt személyek kérdése most sem rendeződik.

    Képviselői felszólalások: 

    Heringes Anita (MSZP) határozati javaslatukra hívta fel a figyelmet, amely azon túlélő házastársakat hozná kedvezményezett helyzetbe, akiknek az elhunyt házastársa kevesebb, mint három évet töltött fogságban.
    Staudt Gábor (Jobbik) hiányosságokat fogalmazott meg a hadigondozotti ellátással kapcsolatban. Szerinte a korábbi, egyösszegű kifizetések köszönő viszonyban sem voltak az elmaradt jogosultságokkal. Rámutatott arra is: a környező országokban sem volt jellemző, hogy elvegyék a hadigondozási díjat azoktól, akik a Szovjetunió ellen harcoltak, az ezzel összefüggő kárpótlás felelőssége máig terheli a magyar államot - mondta.
    Turi-Kovács Béla (Fidesz) azt mondta: nem engedhetik, hogy úgy maradjon meg azoknak az emléke, akik a hazájukért küzdöttek és meghaltak, hogy áldozataikért még csak meg sem kíséreltek elégtételt nyújtani.
    Kovács Zoltán (Fidesz) a vitára úgy felelt: a parlament méltányolja azt a szándékot, amellyel a nehéz sorsú emberek felé fordultak.
    Kijelentette: ismeretei szerint készül a kárpótlás kiegészítése, a kormány gondolkodik a kérdésen. Beszámolt arról is, hogy eddig 35 ezer kérelmet bíráltak el, a járandóság egy éves összege pedig kiteszi az elvett 13. havi nyugdíj értékét.

    Az elnöklő Sneider Tamás (Jobbik) az általános vitát lezárta.