Gedeon napja van. | 2024.03.28

"Valószerűtlenek" a nagy antarktiszi jégolvadásról szóló forgatókönyvek 

2015-11-19 11:58:37

 Az antarktiszi jégolvadás jelentősen hozzá fog járulni a globális tengerszint-emelkedéshez az évszázad során, ám a katasztrofális következményekkel fenyegető forgatókönyvek nem tükrözik a valóságot - állítják francia és brit szakemberek, akik a világon elsőként összevetették a modellek alapján kapott eredményeket a valós idejű megfigyelésekkel.

    A tanulmány szerint a legvalószínűbb szcenárió, hogy a déli sarkvidéki jégolvadás nagyjából 10 centiméterrel fogja növelni a globális tengerszintet a század végére. A korábbi kutatásokban megállapított 30 centiméteres vagy annál nagyobb mértékű vízszintemelésnek pedig mindössze húsz az egyhez az esélye - adta hírül a BBC News.
    A Nature című tudományos folyóiratban közölt tanulmány eredményeit valós számításokra és műholdas megfigyelésekre alapozták. "Mintegy háromezer szimulációt végeztünk a modellünkkel" - mondta Tamsin Edwards, a brit Open University munkatársa, aki a franciaországi Université Grenoble Alpes munkatársaként dolgozó Catherine Ritzcel közösen vezette a tanulmányt. 
    A szakember hozzátette, hogy a korábbi kutatásokkal ellentétben kollégáival azt is megnézték, hogy az így kapott eredmények mennyire illeszkednek a valósághoz. "Fogtuk a háromezer szimulációt és összevetettük azzal, ami jelen pillanatban az Amundsen-tengerben történik, és ha azt láttuk, hogy bármi gyorsabban vagy épp lassabban zajlik, mint ahogy azt jósoltuk, akkor tudtuk, hogy annak kisebb jelentőséget kell tulajdonítanunk a jövőben" - magyarázta Edwards.
    Az antarktiszi jégolvadás számlájára írható 10 centiméteres globális tengerszintet emelkedés nagyjából megegyezik az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületének (IPCC) a század végére vonatkozó legutóbbi, 2013-as előrejelzésével. Edwards szerint azonban a félméteres vagy akár egyméteres emelkedéssel kapcsolatos forgatókönyvek "valószerűtlenek" a tanulmányuk szerint.
    "Az Antarktisz kőzetágya rendkívül fontos szerepet játszik a jég viselkedésében. Vannak olyan részei, amelyek túlságosan hepehupásak, vagy nem eléggé lejtősek ahhoz, hogy lehetővé tegyenek bármilyen gyorsan végbemenő folyamatot" - magyarázta a szakember.
    Mint hozzátette, ha a dolgok így folytatódnak a következő néhány évszázadban vagy egy évezreden át, akkor drámai összeomlás is jöhet, ám a következő pár száz évben nem valószínű, hogy az antarktiszi jégrengeteg ilyen gyorsan tudna olvadni.
    A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) az északi-sarkvidéki jég olvadásának következményeit vizsgálta. Tanulmánya szerint az olvadás miatt a jegesmedve-populációk várhatóan több mint 30 százalékkal zsugorodnak nagyjából a század közepéig.
    A ragadozókról készített eddigi legrészletesebb jelentés alapján jelenleg 22 ezer-31 ezer jegesmedve él az Északi-sarkon, és élőhelyük zsugorodásával párhuzamosan az állatok egyre sebezhetőbbé válnak.
    "A klímaváltozás továbbra is súlyos fenyegetést jelent a jegesmedvék túlélésére" - hangsúlyozta Inger Andersen, az IUCN főigazgatója, hozzátéve, hogy a mostani tanulmány az állatok számára és a tengeri jég mennyiségére vonatkozó 2008-as adatok aktualizálására épült.
    
    (http://www.bbc.com/news/science-environment-34859398)