Emma napja van. | 2024.04.19

Jegyzőkönyv aláírásával zárult a magyar-szlovén kisebbségi vegyes bizottság ülése

2015-11-18 19:37:12

 

Jegyzőkönyv aláírásával zárult a szlovéniai Lendván szerdán a magyar -szlovén kisebbségi vegyes bizottság újabb ülése - tájékoztatta az MTI-t telefonon Kalmár Ferenc, a külgazdasági és külügyminisztérium szomszédságpolitikáért felelős biztosa, a bizottság társelnöke.  

 

    Kalmár Ferenc kijelentette: a dokumentum,, illetve az a partneri viszony, amely a térségben kialakult, modell értékű lehet a többi kisebbségi vegyes bizottság számára is. Emlékeztetett, hogy Magyarországnak összesen hat vegyes bizottsága van, mégpedig  Ausztriát kivéve valamennyi szomszédos országgal. 
    "Európának van egy olyan mottója, hogy egység a sokszínűségben" - mondta, majd hozzáfűzte: ezt látja megvalósulni a Rába-vidéki szlovén és a muravidéki magyar mikrorégióban. 
    A miniszteri biztos úgy vélte: az említett szellemiséget kellene exportálni a többi térségbe is.
    Kalmár aláhúzta az őshonos nemzetiségek pozitív szerepét az európai térben. 
    Mint mondta: azért fontos az őshonos nemzetiségek megnevezés, mert manapság, amikor több etnikumú migránsáradat érkezik Európába, a nemzeti kisebbség fogalma keveredik. 
    "Az őshonos kisebbségek más kategória és másképp is kezelendők" - hangsúlyozta.
    A biztos úgy értékelte, hogy Gorazda Zmavcal, a külföldön élő szlovénekért felelős miniszterrel közösen vezetett ülés partneri légkörben, a konstruktív együttműködés szellemében zajlott. A tanácskozáson áttekintették a legfontosabb aktuális kérdéseket és ajánlásokat fogalmaztak meg a jövőre nézve.
    Mind kifejtette: javaslatot tettek a két régió gazdasági fejlődésének alapját képező ipari, mezőgazdasági és idegenforgalmi vállalkozásoknak a térségbe történő telepítésére, állami segítséggel. Továbbá utalt arra, hogy mindkét fél nyitottságot mutatott az európai területi társulások létrehozásának a támogatásában, amelyekbe a két őshonos nemzeti közösségi szervezeteit  is bevonnák. Jelezte, hogy szerepel a jegyzőkönyvben a Beltinci-Lendva-Rédics vasútvonal, valamint a Muraszombat-Szentgotthárd vasúti kapcsolat létesítése.
     Kiemelte, hogy a magyar fél, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség kérésére szorgalmazta egy lendvai székhelyű középiskolai kollégium létrehozását, valamint tolmácsolta az önkormányzat azon igényét, hogy a szlovén költségvetésben a nemzeti közösségek számára biztosított regionális fejlesztési forrásokat a kisebbségi önkormányzathoz utalják át, és ő rendelkezhessen felette.