Auguszta napja van. | 2024.03.29

Földalapkezelő: az állam valós adatokkal hirdeti a földeket 

2015-11-18 15:17:51

 Az állam valós adatokkal hirdeti a földeket - közölte a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) szerdán az MTI-vel.

    Magyar Zoltán, a Jobbik országgyűlési képviselője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján sajtóhírekre hivatkozva beszélt arról, hogy a földnyilvántartásban és a pályázatban eltérő adatok vannak a "legzsírosabb földdaraboknál". Azt feltételezi - mondta -, hogy egyes földterületeknél a kormányközeli érdekeltségek ezzel szándékosan próbálják meg távoltartani a konkurenciát a földvásárlástól. Ezért a párt feljelentést tesz.
    "Az NFA a földértékesítési hirdetményekben tájékoztató jelleggel, helyesen közli az aktuális földhasználati jogokra vonatkozó adatokat, amely azonban a földhasználati nyilvántartástól kivételes esetekben eltérhet" - tartalmazza az NFA közleménye. Hozzátéve: "az NFA a pontos tájékoztatás érdekében, gondosan eljárva a földhasználati nyilvántartásba még be nem jegyzett terheket is megpróbálja az érdeklődő gazdákkal teljes körűen közölni".
    Ugyanis több olyan állami földterület van, amelyre vonatkozó hatályos haszonbérleti szerződés még nem járt le, de az NFA már korábban megpályáztatta egy újabb 20 éves időszakra. A közhiteles földhasználati nyilvántartás értelemszerűen csak a hatályos földhasználati adatokat tartalmazza. Így, aki 2017-től lesz egy állami terület bérlője, az nem tud előre bejelentkezni már most újabb 20 évre a nyilvántartásba. Ezt csak az adásvétel, a kontraktus hatályba lépésekor, illetve a saját birtokba lépésekor tudja megtenni.
    Mindezek alapján az NFA helyesen jár el, amikor teljes körűen arról a jövőben hatályosuló, de már megkötött haszonbérleti jogviszonyról is tájékoztatja a leendő potenciális vevőket, amely a jövőben fogja terhelni az adott földet. A két adatbázis tehát egymással összhangban van, az ügyfelek így kaphatnak teljes képet a földhasználati viszonyokról - áll a közleményben.