Gedeon napja van. | 2024.03.28

Már több mint 125 ezren látogatták meg az NMHH netsebességmérő oldalát

2015-11-18 08:50:24

 

Már több mint 125 ezer látogató járt az indulása óta eltelt három hónapban az Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szelessav.net oldalán, ahol az internet sebességét lehet lemérni - közölte a hatóság Kommunikációs Igazgatósága szerdán az MTI-vel.

 

    Azt írták, hogy a felhasználók már több mint 31 ezer regisztrált szoftveres mérést végeztek el, míg a nem regisztrált szoftveres mérések száma ennek többszöröse.
    Hozzátették, hogy az NMHH mérőautói napi tíz órában folyamatosan járják az országot, és eddig közel 44 millió hatósági mérést hajtottak végre, amelyekkel ellenőrzik a mobilhálózatok le- és feltöltési sebességét, a késleltetési időt (válaszidőt), valamint feltérképezik és megrajzolják Magyarország rádiófrekvenciás lefedettségét.
    Úgy fogalmaztak: a független, szakmailag megbízható méréseket nemcsak a hatósági munkatársak végzik, hanem lehetőség van arra, hogy az érdeklődők saját otthonukban vagy más felhasználói végpontokon rögzítsék a tapasztalt internetszolgáltatási jellemzőket.
    A nemzetközi trendek alapján kifejlesztett országos minőségmérési szolgáltatást fogyasztóvédelmi céllal indította útjára augusztusban az NMHH.
    A felhasználóktól származó mérési eredmények számának növelésére a hatóság két hete indította el nyereményjátékát, amelyen egy iPad táblagépet és a pulzusmérőtől a kerékpársisakig további 154 ajándékot osztanak szét. A nyereményjátékba december 1-ig még be lehet kapcsolódni.
    A hatóság azt írta, hogy az összegyűjtött objektív mérési adatok segítségével minden internetező könnyen összehasonlítható, valós információk alapján választhat internetszolgáltatót, és ellenőrizheti az előfizetői szerződésében leírt minőségi paraméterek teljesülését, így például a ténylegesen elérhető vagy a garantált netsebességet.
    A játékkal az NMHH célja az, hogy bővítse a felhasználók hírközlési ismereteit, és tudatosítsa a szolgáltatások igénybevételekor érvényesíthető jogaikat - írták a közleményben.