Auguszta napja van. | 2024.03.29

UNESCO-közgyűlés - Franciaország "menekültstátuszt" hoz létre a dzsihadisták által fenyegetett műtárgyaknak

2015-11-17 18:48:49

Franciaország "menekültstátuszt" ad az Iszlám Állam dzsihadista szervezet által fenyegetett műtárgyaknak - jelentette be kedden Francois Hollande francia államfő az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) Általános Konferenciájának 38. ülésszakán.

    "A menekültjog embereket illet meg, de a menedék jár a műtárgyaknak, a kulturális örökségnek is" - fogalmazott beszédében a francia elnök. Jelezte, hogy az intézkedés az alkotói szabadságról szóló törvényben fog szerepelni, amelyet a jövőben vitat meg a francia parlament. 
    "Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet ásatási engedélyeket ad ki, adót szed olyan javak után, amelyek aztán a feketepiacra kerülnek olyan közraktárokon keresztül, amelyek a csalás és a pénzmosás melegágyai, akár Európában is" - mondta Francois Hollande. 
    Franciaország ezért vámellenőrzést vezet be a kulturális javak importjára, és beilleszti jogrendszerébe az ENSZ Biztonsági Tanácsának azon határozatait, amelyek megtiltják olyan kulturális örökségvédelmi javak kereskedelmét, tárolását és szállítását, amelyek törvénytelenül kerültek ki egyes országokból - közölte a francia elnök. 
    Franciaország arra is ügyelni fog, hogy a műtárgyak ne kerülhessenek terroristák kezébe, ennek érdekében menedéket biztosít olyan, múzeumokban fenyegetett kulturális javaknak, amelyek a veszéllyel szemben, biztonságba kívánják helyezni a gyűjteményeiket - mondta Hollande. 
    Az intézkedés részleteit Jean-Luc Martinez, a Louvre múzeumának igazgatója dolgozta ki a francia elnök kérésére.