Emma napja van. | 2024.04.19

Izraeli nagykövet: a zsidó emberek részei a magyar kultúrának

2015-11-17 18:02:08

 A zsidó emberek részét képezik a magyar kultúrának és részei a magyar tradícióknak is - jelentette ki kedden Izrael magyarországi nagykövete a Zsidó kéziratok és szertartási tárgyak című vándorkiállítás szolnoki megnyitóján az Aba-Novák Agóra Kulturális Központjában.

    Ilan Mor kiemelte: a tárlat ajtót nyit a zsidó vallásra, hagyományokra és kultúrára, közelebb viszi a magyarságot a zsidósághoz, lerombolja a megbélyegzést és az előítéleteket. "Ez fontos, hiszen a zsidó emberek részei a magyar kultúrának és részei a magyar tradícióknak is. A hosszú ideje tartó kapcsolat ellenére azonban még mindig szükség van arra, hogy zsidók és nem zsidók Magyarországon megismerjék és megértsék egymást" - mondta.
    A tudatlanság és érdektelenség halálos veszélyeket rejt: az antiszemitizmus és rasszizmus melegágya. A tanulás, a zsidó vallás és kultúra megismerése - így az egy héten át Szolnokon látható tárlat - éppen ezért jelentős lépés lehet e veszélyek kiküszöbölése felé - hangsúlyozta.
    Az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ a félelmek legyőzésében és az öntudat erősítésében egyaránt segítséget nyújtó hatalom: a tudás megszerzésének iránytűje Szolnokon - mondta Ilan Mor, jelezve, hogy a több mint egy éve útjára indult és egyebek mellett már Szentendrén, Kaposváron, valamint Dunaújvárosban is bemutatott vándorkiállítást a jelenlegi helyszín után szándékaik szerint az ország más településein is láthatja majd a nagyközönség, legközelebb Debrecenben.
    Molnár Lajos Milán, az eseménynek otthont adó intézmény vezetője köszöntőjében egy bölcsességet idézve arról beszélt: az "ahány nyelvet ismersz, annyi embert érsz" mondás filozófiája a vallásokra, a kultúrákra is igaz. 
    Felidézte: az alig több, mint egy éve működő szolnoki Agóra ezt az elvet követve már a harmadik, vallási témájú kiállítást rendezi meg. Nem véletlenül, hiszen kevés olyan dolog van, amelyen keresztül jobban megismerhető egy nép, mint a vallás - fogalmazott.
     

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
MTI hírfelhasználó