Gedeon napja van. | 2024.03.28

A jövő évi koszovói költségvetés is veszélybe kerülhet az ellenzék miatt - FRISSÍTETT (új: összetűzések a parlament előtt)

2015-11-17 17:11:24

 Akár a jövő évi költségvetés is veszélybe kerülhet a koszovói ellenzék miatt, kedden ugyanis ellenzéki politikusok ismét könnygázzal és paprikasprével akadályozták a pristinai képviselőház ülését - számolt be róla honlapján a Koha Ditore című koszovói napilap, később az épület előtt tiltakozók csaptak össze rendőrökkel, többen megsérültek.

    Az ellenzék az utóbbi hetekben többször is tojásdobálással, fütyüléssel, illetve könnygázzal akadályozta meg a parlament munkáját, azt követelve, hogy Isa Mustafa kormányfő vonja vissza aláírását egy Szerbiával augusztusban Brüsszelben kötött megállapodásról. Jóllehet a kisebbségi szerb önkormányzatok közösségének létrehozásáról szóló egyezményt nem hozták nyilvánosságra, a tiltakozók szerint túl sok jogot biztosít a koszovói szerb kisebbségnek. Az ellenzék bejelentette, mindaddig akadályozza a munkát, amíg követelései nem teljesülnek. A koszovói alkotmánybíróság egy hete ideiglenesen - végleges döntéséig - felfüggesztette a megállapodást, az ellenzék azonban továbbra is tiltakozik.
    A koszovói parlament keddi ülésének egyetlen napirendi pontja a 2016-os esztendőre vonatkozó költségvetés elfogadása lett volna, ám amint Kadri Veseli házelnök megnyitotta volna az ülést, ellenzéki politikusok elfoglalták a szószéket. Ekkor több tucat rendőr vonult be a terembe, hogy biztosítsa a kormánytagok biztonságát, ám az Önrendelkezés (Vetevendosje) nevű ellenzéki párt alapítója és képviselője, Albin Kurti paprikasprét fújt a biztonságiakra és a kormánytagok irányába is. Egy másik politikus ekkor dobott könnygázpalackot a terembe.
    Az üléstermet lezárták, a képviselők pedig egy másik, biztonságosabb helyen folytathatták a munkát. Az ellenzéki képviselők ebbe a terembe is megpróbáltak bejutni, de miután ez nem sikerült, a folyósón aktiválták a könnygázpalackokat. 
    Időközben a parlament épülete előtt is tiltakozás alakult ki, a demonstrálók összecsaptak a rendőrökkel, és a hivatalos információk szerint 17 rendőr meg is sérült, ketten súlyosan. A tiltakozók kövekkel, vörös festékkel és Molotov-koktélokkal dobálták meg a rendfenntartó erőket, azok pedig könnygázzal igyekeztek feloszlatni a tömeget. A tüntetők a rendőrség közleménye szerint a parlament épületét is jelentős mértékben megrongálták.
    Ramush Haradinaj, az ellenzéki Szövetség Koszovó Jövőjéért (AAK) nevű párt vezetője a sajtónak azt mondta: a tiltakozók azért csaptak össze a rendőrökkel, mert azok ismét le akarták tartóztatni az ellenzéki Albin Kurtit.
    Belgrád és Pristina kapcsolata 2008 óta nem rendeződött; Koszovó akkor egyoldalúan kikiáltotta függetlenségét, ám ezt Szerbia azóta sem hajlandó elismerni. A világon több mint száz ország szerint független államnak számít az egykori szerb tartomány, ugyanakkor öt uniós tagállam - Szlovákia, Románia, Görögország, Ciprus és Spanyolország -, valamint Kína és Oroszország szerint sem önálló államról van szó. A szerb-koszovói kapcsolat normalizálása érdekében Brüsszelben már több megállapodás is született, de korábban egyik sem okozott ekkora ellenállást Pristinában.