Márk napja van. | 2024.04.25

Szovjet katonák földi maradványait temették újra Északkelet-Kínában

2015-11-17 16:17:16

Hét, egykor a japán megszállók elleni harcokban kínai földön elesett szovjet katona földi maradványait temették el egy északkelet-kínai város mártírtemetőjében kedden.

    Valamennyien a szovjet távol-keleti hadsereg egy gyalogos hadosztályának tagjai voltak, négyüket sikerült azonosítani. Egyikük unokája jelen volt az újratemetésen. 1945 augusztusában több mint 400 szovjet katona esett el a Huosao-hegy szomszédságában a japánokkal folytatott tűzharcban.
    2012-ben egy Liu Kuang-lin nevű földműves négy holttestet talált, amelyekről utólag bebizonyosodott, hogy a Szovjetunió katonái voltak. Egy orosz-kínai kutatócsoport a munka folytatásaként idén nyáron 32 négyzetkilométernyi területet fésült át a Huosao-hegy és Muling település környékén Hejlungcsiang tartományban. Három katona földi maradványai mellett más, a szovjet hadseregtől eredő tárgyakat is találtak, köztük sisakokat és lőszereket.
    Korábbi beszámolókból kiderült, a kutatók számára az idei munka során a legnagyobb gondot az okozta, hogy az elmúlt hét évtizedben jelentősen megváltozott a térség környezete.
    A tartomány kormányzóhelyettese, Szun Zsao - a Hszinhua hírügynökség jelentése szerint - a mutancsiangi temetőben elhangzott beszédében kijelentette, a kínaiak nem felejtik el a szovjet Vörös Hadsereg több mint 12 ezer katonáját, akik a háború idején életüket áldozták Északkelet-Kínában.
    A sztálini Szovjetunió 1945. augusztus 8-án üzent hadat Japánnak, majd a Vörös Hadsereg elindította offenzíváját, megkezdték a japánok által megszállt mandzsúriai területek bekerítését és elfoglalását. Az Egyesült Államok augusztus 9-én dobta le második atombombáját Japánra, amely végül augusztus 15-én kapitulált.