Emma napja van. | 2024.04.19

A szíriai útlevelet feltehetően egy megölt katona nevére állították ki

2015-11-17 15:02:14

 

A múlt heti párizsi merényletek egyik elkövetőjénél talált, feltehetően hamis útlevélben a szíriai hadsereg egy néhány hónappal ezelőtt megölt katonájának adatai szerepelhetnek - közölték kedden francia rendőrségi források.

    A feltételes módban fogalmazó forrás szerint a dokumentum Ahmad al-Mohammad nevére van kiállítva, aki 1990. szeptember 10-én az északnyugat-szíriai Idlíbben született. A férfi a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erőknél harcolhatott, és valószínűleg néhány hónnappal ezelőtt elesett. A személyi okmányt a Stade de France párizsi stadion közelében pénteken felrobbant egyik öngyilkos merénylő mellett találták meg a rendőrök.
    Francois Molins párizsi főügyész hétfői közlése szerint a Stade de France nemzeti stadion közelében meghalt terrorista ujjlenyomata megegyezik annak az embernek az ujjlenyomatával, akit Görögországban regisztráltak az útlevél tulajdonosaként, de a dokumentum hitelességét a főügyész nem tudta megerősíteni. Ez arra utalhat, hogy egy létező személy dokumentumai alapján hamisíthatták az útlevelet, amellyel a terrorista a migránsok balkáni útvonalán jutott el Európába.
    Emiatt Marine Le Pen, a Nemzeti Front elnöke hétfőn azt kérte, hogy Franciaország azonnal függessze fel a migránsok befogadását. Francois Hollande államfő viszont azt mondta, hogy Európának folytatnia kell a migránsok befogadását.
    A párizsi rendőrség közben egy újabb gépkocsit, egy fekete Renault Cliót talált Párizs XVIII. kerületében, és azt feltételezi, hogy a 129 halottat és a több mint 350 sebesültet követelő merényletek előkészítéséhez használták.
    "Ezt a gépkocsit látták az A1-es (észak-franciaországi) autópályán, a Párizs és Belgium közötti előkészítő utak keretében használhatták (a merénylők)" - mondta a rendőrség. Ugyanakkor csak a gépkocsi átvizsgálása után lehet pontosan megmondani, hogy milyen szerepe lehetett a merényletek elkövetésében.
    A belga rendszámú autó egy sarkon, félig egy zebrán parkolt. A gépkocsit a szökésben lévő és körözés alatt álló Salah Abdeslam bérelte. A France2 francia közszolgálati televízió értesülése szerint a rendőrök azt feltételezik, hogy a Stade de France-nál felrobbant három merénylő ezzel az autóval mehetett a helyszínre.
    A rendőrök délelőtt először azt próbálták megállapítani, hogy lehet-e benne robbanószerkezet, majd 11 órakor elszállították a helyszínről.
    Sajtóértesülések szerint a merénylők két lakást béreltek Párizs környékén, és a terrorkommandók a támadások előtt ott tartózkodtak. Az egyik a Párizstól északra található Bobignyben egy kisebb ház, a másik pedig egy hotelszoba a fővárostól délkeletre található Alfortville-ben. Ez utóbbi helyre, amelyet szintén Salah Abdeslam vett ki, hat merénylő költözött be a támadások előtt két nappal. A rendőrök DNS-mintákat vettek a hotelben.