Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szlovénia mérsékelni kívánja a migránsáradatot

2015-11-17 14:12:09

 

Szlovénia mérsékelni akarja a tömeges bevándorlást, és csökkentené a területén naponta fogadott migránsok számát, hogy könnyebben tudja szabályozni a menekültáradatot Ausztria és Németország felé - jelentette a HINA horvát hírügynökség kedden szlovén sajtóbeszámolókra hivatkozva.

    Hétfőn Horvátországból négy vonat érkezett 4100 migránssal a szlovéniai Dobovára, más határátkelőkhöz további 1500 főt szállítottak a horvát hatóságok.
    Szlovén sajtóértesülések szerint a szlovén hatóságok ezekután nem fogadtak újabb vonatot a horvátországi bródi tranzitközpontból, amit azzal magyaráztak, hogy erőteljesebben kívánják szabályozni a Nyugat-Európa felé áramló migrációs hullámot.
    Miro Cerar szlovén kormányfő a szlovén közszolgálati televíziónak adott hétfő késő esti interjújában elmondta: "Horvátországgal az együttműködés az utóbbi időben jó, de nem optimális".
    Hozzátette: a balkáni migrációs útvonalon fekvő országoknak együtt kell működniük a bevándorlási nyomás csökkentéséért.
    A miniszterelnök mindazonáltal úgy vélte: Ljubljana a schengeni határokat védi, és nem engedheti meg, hogy két hét alatt 100 ezer ember torlódjon fel Szlovéniában, amennyiben Ausztria és Németország úgy döntene, hogy nem fogad több migránst a területére. Ez szerinte "humanitárius katasztrófához" vezetne a tél beköszöntével.
    Szlovénia a legrosszabb esetre is rendelkezik forgatókönyvekkel, ha nem mérséklődik a menekültáradat, és az Európai Unió erre nem reagál - szögezte le a kormányfő.
    Vesna Györkös Znidar szlovén belügyminiszter keddre a nyugat-balkáni migrációs útvonalon fekvő országok belügyminisztereit munkaértekezletre hívta meg, amelyre Szerbiából, Macedóniából és Görögországból érkeztek tisztségviselők. Horvátország képviselője nem volt jelen a szlovéniai Brdón tartott tanácskozáson. A résztvevők megegyeztek abban, hogy lassítani kell a menekültáradatot, ezzel is csökkentve az országokra nehezedő migrációs nyomást. A tisztségviselők egyetértettek abban is, hogy javítani kell a migránsáradat ellenőrzésén egy egységes azonosítási eljárással, továbbá minőségi információcserével.
    A szlovén tárcavezető az ülés után újságíróknak elmondta: az együttműködés a nyugat-balkáni útvonal létfontosságú, mert ez az egyetlen módja annak, hogy érdemben kezelni lehessen a migránsválságot.
    Szlovéniában - a legfrissebb ljubljanai adatok szerint - október közepe óta 224 413 illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba. Pénteken 7397, szombaton 7905, vasárnap 7300, hétfőn 5261, kedden reggel 6 óráig 2249 újabb migráns lépte át a horvát-szlovén határt. Ausztriába október 20. óta 207 438 közel-keleti menekült érkezett.
    A zágrábi belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint szeptember közepe, a magyar-szerb zöldhatár lezárása óta Horvátországban 401 226 migránst vettek nyilvántartásba. Többségük illegálisan lépte át a szerb-horvát határt, és többnyire Bapska körzetében léptek horvát területre. A horvát hatóságok közel két hete kezdték vonattal szállítani a migránsokat a szerb határról Szlovéniába.