Gedeon napja van. | 2024.03.28

Lezárta az európai energiapiaci jelentési rendszer regisztrációt a Keler

2015-11-17 13:06:22

 

A Keler Központi Értéktár Zrt. (Keler) az európai energiapiaci szabályozó hatóságtól (ACER) jogosultságot szerzett arra, hogy a nagykereskedelmi energiapiacokon kötött ügyletekhez kapcsolódó jelentési kötelezettség teljesítésében szolgáltatásával segítse partnereit - közölte a Keler az MTI-vel kedden.

    Közleményében a Keler emlékeztet: az október 7-én hatályba lépett uniós adatközlési kötelezettség (Regulation on Wholesale Energy Market Integrity and Transparency - REMIT) előírja valamennyi nagykereskedelmi energiapiacon kötött ügylet jelentését az európai hatóságok felé.  
    A szabályozásnak megfelelően a piaci szereplőknek első körben a szervezett energiapiacokon létrejött ügyletekre és megbízásokra vonatkozóan kell teljesíteniük a jelentési kötelezettségüket az ACER felé. Második lépésben, 2016. április 7-étől a szervezett piacokon kívül kötött (OTC) ügyletekkel és megbízásokkal bővül az adatszolgáltatási kötelezettség.
    A közlemény idézi Csiszér Pétert, a Keler stratégiai igazgatóját, aki elmondta: a piaci szereplők a Keler szolgáltatása révén jelenteni tudnak valamennyi szervezett piacon kötött földgáz és villamos energia nagykereskedelmi ügyletet és megbízást, illetve 2016. április 7-étől az OTC-ügyleteket és megbízásokat is.
    A jelentésre kötelezett vállalatokat a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) regisztrálja, amelynek során nyilatkoznak arról, hogy az ügyletek jelentésével mely erre jogosult, külső piaci szereplőt (Registered Reporting Mechanism, RRM) bízzák meg.