Emma napja van. | 2024.04.19

Mogherini: nem szabad összemosni a migrációs válságot a terrorizmussal

2015-11-16 18:55:43

 

Nem szabad összemosni a migrációs válságot a terrorfenyegetéssel, mert a kettő összekeverése nagyon veszélyes és kontraproduktív - fogalmazott az uniós külügyminiszterek tanácskozását követően Federica Mogherini, az Európai Unió külügyi főképviselője.

 

    Az olasz politikus szerint azokat, akik ugyanazon fenyegetés elől menekülnek, amellyel Európa is kénytelen szembenézni, kötelességünk megvédeni.
    A politikus kitért arra, hogy a terrorizmus elleni harc közös, globális ügy, a terrorizmus globális fenyegetés, nem pusztán európai, s a megelőzése is globális felelősség, és csak együtt oldható meg.
    "Az a félelmem, hogy az európai társadalmak azt fogják gondolni, hogy a sokszínűségtől gyengébbek leszünk, ezért veszélyt jelent. Holott valójában a sokszínűségtől való félelem pusztíthatja el belülről társadalmainkat" - fogalmazott Federica Mogherini.
    A korábbi olasz külügyminiszter közölte, hogy a kérdés kulturális és politikai választ egyaránt megkövetel.
    "Meg kell őriznünk a nyitott társadalmak természetét, mert az teszi Európát azzá, ami" - hangsúlyozta Mogherini.
    Jean Asselborn, a Európai Unió miniszteri tanácsának soros elnökségét ellátó Luxemburg külügyminisztere szintén arról beszélt, hogy a menekültek befogadása az emberségről szól, a terrorizmus elleni küzdelem pedig a barbarizmus elleni harcról.
    "Akik a barbárok elől menekülnek, azokat nem szabad velük egy kalap alá venni" - mondta a luxemburgi külügyminiszter.
    Asselborn az unió külső határainak védelmével összefüggésben közölte: reméli, hogy Európában senki nem fog tüzet nyitni azokra, akik a tengeren hánykolódnak.
    "A külső határok ellenőrzését én nem úgy képzelem el, hogy egész Európa Magyarországgá változik, vagy azon más országgá, amelyek úgy vélik, hogy szögesdróttal, árkokkal, kerítéssel meg lehet oldani a migráció kérdését" - fogalmazott a luxemburgi politikus.
    Jean Asselborn úgy vélte, hogy a külső határok védelme azt jelenti, hogy ellenőrizni kell, hogy ki akar belépni, és akinek nincs joga belépni, azt fel kell tartóztatni.
    A politikus arra is kitért, hogy perspektívát kell kínálni a Törökországban lévő szíriai menekülteknek. Mint mondta: fegyvernyugvásra van szükség Szíriában, s aki elmenekült onnan, az nem akar az országon kívül maradni, hanem haza akar térni, akárcsak mindenki más, aki háború elől menekül.
    Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter a megbeszéléseket követően elmondta: a párizsi merényletek miatt várhatólag nem kell majd életbe léptetni a NATÓ-t létrehozó washingtoni szerződés közös védelmet garantáló ötös cikkét. Mint mondta: Franciaország eddig nem utalt arra, hogy erre igényt tartana. A német külügyminiszter arról is beszámolt, hogy országa több támogatást és több fegyvert adhat a kurdisztáni pesmergáknak az Iszlám Állam elleni harchoz.
    Azt hétfő délután jelentette be a francia elnök, hogy az uniós szerződés kollektív segítségnyújtási cikkével Franciaország élni óhajt. Ez azt mondja ki, hogy az uniós tagállamoknak kötelességük minden hatalmukban álló módon segíteni annak a tagországnak, amely fegyveres agresszió áldozatává válik.