Gedeon napja van. | 2024.03.28

Irány az Európa Bajnokság

2015-11-16 03:16:57

A magyar labdarúgó-válogatott 44 év után szerepelhet ismét Európa-bajnokságon: a csütörtöki, 1-0-ás idegenbeli sikert követően vasárnap hazai pályán 2-1-re múlta felül Norvégiát pótselejtezőn, így kettős győzelemmel jutott ki a 2016-os, franciaországi kontinensviadalra.

    A magyar válogatott védekező felfogásban lépett pályára, ennek ellenére a 14. percen Priskin Tamás gyönyörű egyéni megmozdulásának köszönhetően megszerezte a vezetést. A második félidőben a magyar csapat hősiesen védekezett és egy-egy ellentámadásra is futotta erejéből, egy ilyet követő szöglet végén pedig a 83. percben Markus Henriksen öngólja eldöntötte a párharcot. Igaz, néhány perccel később éppen Henriksen megszerezte a szépítő találatot.
    A magyar válogatott legutóbb nagy nemzetközi tornán 29 esztendeje, az 1986-as világbajnokságon vett részt.



    Eb-pótselejtező, visszavágó:
Magyarország-Norvégia 2-1 (1-0)
-------------------------------
Groupama Aréna, 22 000 néző, v.: Carlos Velasco Carballo (spanyol)
    Továbbjutott: Magyarország kettős győzelemmel, 3-1-es összesítéssel.
    gólszerzők: Priskin (14.), Henriksen (83., öngól), illetve Henriksen (87.)
    sárga lap: Nagy Á. (72.), Böde (81.), illetve Johansen (11.), Forren (65.)

    Magyarország:
    -------------
Király Gábor - Fiola Attila, Guzmics Richárd, Lang Ádám, Kádár Tamás - Elek Ákos (Pintér Ádám, a szünetben) - Dzsudzsák Balázs, Kleinheisler László (Németh Krisztián, 75.), Nagy Ádám, Lovrecsics Gergő - Priskin Tamás (Böde Dániel, 62.)

    Norvégia:
    ---------
Örjan Nyland - Omar Elabdellaoui, Vegard Forren, Even Hovland, Haitam Aleesami - Alexander Tettey - Per Ciljan Skjelbred (Jo Inge Berget, 80.), Stefan Johansen, Martin Ödegaard (Pal André Helland, a szünetben), Mohamed Elyounoussi (Marcus Pedersen, a szünetben) - Markus Henriksen

    I. félidő:
    ----------
    14. perc: Kádár egy labdaszerzés után gyönyörű, 40 méteres labdával ugratta ki Priskint, a támadó a bal oldalról egy csellel betört a 16-oson belülre, majd nagyjából 15 méterről védhetetlenül tekert a bal felső sarokba (1-0).

    II. félidő:
    -----------
    83. perc: Dzsudzsák jobb oldali szögletébe a rövid saroknál érkező Böde csúsztatott bele, a labda Henriksen lábáról a kapufára, onnan a kapusra, majd a hálóba pattant (2-0).
    87. perc: egy közeli lövést Király hárított, de a kipattanót Henriksen a bal alsó sarokba vágta (2-1).

    A találkozó egyperces gyászszünettel kezdődött, a helyszínen lévők az oslói mérkőzés napján, csütörtökön elhunyt Fülöp Mártonra, és Várhidi Pálra, valamint a pénteki, párizsi terrortámadások áldozataira emlékeztek.
    A magyar válogatott a kezdés után rögtön átadta a kezdeményezést a norvég csapatnak, amely ugyan sokkal többet birtokolta a labdát, de a jól helyezkedő hazai védelem mellett esélye sem volt helyzetet kialakítani. Bernd Storck Priskin személyében egyetlen támadót jelölt a kezdőcsapatba, ez pedig - akárcsak Kleinheisler oslói szerepeltetése - óriási húzásnak bizonyult, hiszen a csatár egy hosszan előre ívelt labdát egyedül tartott meg, majd egy csel után óriási gólt lőtt. A Slovan Bratislava játékosa tétmérkőzésen legutóbb több mint egy éve, a selejtezősorozat északírek elleni nyitómérkőzésén volt eredményes.
    A 27. percben Aleesami került hatalmas helyzetbe, de közeli lövésnél a 101. válogatottságával a magyar rekordot beállító Király jól zárta a szöget. Szűk tíz perccel a vége előtt növelhette volna előnyét a magyar csapat, de Kleinheisler tökéletes beadását Lovrencsics a kapu mellé fejelte. A félidő utolsó percében - akárcsak Oslóban a végjátékban - a kapufa mentette meg a magyar csapatot, Hovland fejese csattant a bal oldali lécen.
    A fordulást követően úgy tűnt, a három napon belüli három félidő rengeteget kivett a magyar csapatból, sorozatban érkeztek a veszélyes norvég beadások Király kapuja elé. Nem sokra futotta a magyarok erejéből, de Dzsudzsák az 58. percben egy hatalmas sprintet kivágott, Priskin góljához hasonlóan betört, de az ő lövése - amely megpattant egy védőn - a keresztlécen csattant.
    A magyarok energiatartalékai látványosan megcsappantak, de mind a középpályán, mind a védelemben hősiesen kisegítették egymást. Az ellentámadásokat általában már csak egy-egy ember vezette, egy ilyen végén a 72. percben Dzsudzsák kis híján betalált. Negyed órával a vége előtt egy szerencsés, megpattanó lövésből hatalmas helyzetbe került Pedersen, de újra Király akadályozta meg a vendégeket a gólszerzésben.
    Az utolsó 15 percben a norvégok már mintha kissé hitehagyottá váltak volna, a mérkőzés és a párharc pedig a 83. percben Henriksen szöglet utáni öngóljával végleg eldőlt. Nem sokkal később éppen Henriksen még szépített, de ez már nem befolyásolta a továbbjutást.
    "Gratulálok a csapatomnak, mert az elmúlt hetekben fantasztikusan teljesített. Köszönet illeti Csányi Sándort, az MLSZ elnökét, akivel meghoztuk ezt a nehéz döntést, hogy én veszem át a válogatott irányítását. Hatalmas köszönet illeti Dárdai Pált és a korábbi, valamint a jelenlegi stábot. Több helyen is változtattunk a kereten, kockázatos döntéseket vállaltunk, de bíztunk a játékosokban, akik magabiztosak voltak" - mondta Bernd Storck, a magyar válogatott német szövetségi kapitánya.
    "Először is gratulálok a magyar csapatnak, hogy kijutott az Eb-re, összességében jobbak voltak ezen a két mérkőzésen. A selejtezősorozatban mutatott játékunkkal elégedett voltam, de a pótselejtezős párharcban már egyáltalán nem. Azzal, hogy otthon nem rúgtunk gólt, csökkentek a továbbjutási esélyeink, éppen ezért támadóbb csapatot küldtem ma pályára, de ez nem igazán működött. A második félidőben még nagyobb nyomást akartunk gyakorolni a magyarokra, de nem jártunk sikerrel" - mondta Per-Mathias Högmo, a norvégok szakvezetője.