Gedeon napja van. | 2024.03.28

Az exit poll szerint Klicsko nyerte a főpolgármester-választást Kijevben

2015-11-15 19:57:46

 

Vitalij Klicsko lehet továbbra is Kijev főpolgármestere a vasárnapi helyhatósági választások urnazárása után nyilvánosságra hozott, a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló felmérés szerint.

 

    A kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet (KMISZ) által végzett exit poll azt jelzi, hogy a főpolgármester-választás második fordulójában a szavazatok 65 százalékát szerezte az ukrán államfő mögött álló Petro Porosenko Blokkja által támogatott jelölt, Vitalij Klicsko, míg ellenfele, Boriszlav Bereza, a radikális Jobboldali Szektor (PSZ) volt szóvivője a voksok 35 százalékát. 
    A felmérést végzők 3077 szavazót kérdeztek meg Kijev 60 szavazókörénél. 
    A helyhatósági választások első fordulóját október 25-én tartották. Az önkormányzati választásokról szóló új ukrán törvény értelmében a korábbiaktól eltérően idén kétfordulós volt a polgármester-választás azokban a városokban, ahol a szavazásra jogosult lakosok száma meghaladta a 120 ezret, és az első fordulóban egy jelölt sem kapta meg a voksok több mint felét. Második fordulót Kijevben és még 28 városban kellett tartani.
    A kelet-ukrajnai Dnyipropetrovszkban a KMISZ exit poll-adatai szerint Borisz Filatov, a nacionalista Hazafiak Ukrajnai Egyesülése (UKROP) nevű, nemrég létrehozott párt polgármesterjelöltje nyert 62 százalékkal. Az UKROP betűszó jelentése kapor, amelyet a kelet-ukrajnai szakadárok használnak gúnynévként az ukrán katonákra, a pártot alapító ukrán nacionalisták pedig dacból, a szakadárok hergelésére vették magukra a nevet. 
    A két forduló között a hatóságok őrizetbe vették Hennagyij Korbant, az UKROP vezetőjét - Ihor Kolomojszkij ismert ukrán oligarcha, dnyipropetrovszki exkormányzó "jobbkezét" - sikkasztás és bűnszövetkezetben való részvétel gyanújával, amit a párt nyílt politikai nyomásgyakorlásnak minősített.
    Mihajlo Ohendovszkij, a központi választási bizottság (CVK) elnöke vasárnap rendkívül alacsony a részvételről számolt be. Becslése szerint átlagosan a választóknak csupán mintegy 30 százaléka vett részt a második fordulós szavazásokon. Már október 25-én is alacsony volt a részvétel, a választásra jogosultak alig több mint 46 százaléka szavazott.