Auguszta napja van. | 2024.03.29

A történelmi régiók visszaállítását kéri Dacian Ciolostól az EMNP

2015-11-15 10:14:56

 

A történelmi régiók visszaállítását, az anyanyelvhasználati jogok biztosítását és a bevándorlási kvóták elutasítását kérte Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke Dacian Ciolos kijelölt miniszterelnöktől egy az MTI-hez is eljuttatott nyílt levélben.

    A pártelnök úgy vélte, a romániai politikai rendszer megváltoztatása csak egy átfogó strukturális reform útján valósulhat meg, ami elsődlegesen Románia regionalizációját jelentené. Szerinte a három történelmi országrészt Erdélyt, Havasalföldet és Moldva nagyrégiókat a történelmi régiók alapján kell újraszervezni.
    Az EMNP a régiók autonómiáját olyan kollektív jogként határozta meg, amely lehetőséget teremt arra, hogy egy régió vagy egy közösség a törvényes hatáskörébe tartozó ügyekben legjobb tudása szerint saját maga döntsön, a központi hatalom beleszólása nélkül.
    Szilágyi Zsolt arra is felhívta a kijelölt kormányfő figyelmét, hogy Romániában a társadalmi béke egyik feltétele, hogy az ország lakosságát alkotó nemzeti közösségek tagjai anyanyelvüket nemcsak a családban, hanem az élet minden területén használhassák.
    Ez azt jelenti, hogy egy nemzeti közösség által jelentős számban lakott régióban bármilyen ügyintézés érdekében az állampolgárok természetes módon anyanyelvükön fordulhassanak - szóban és írásban - az önkormányzathoz, a rendőrség és az igazságszolgáltatás illetékeseihez és egyéb állami hivatalokhoz.
    Szükségesnek tartotta ugyanakkor a nemzeti- vagy regionális zászlók szabad használatának biztosítását azokban a régiókban és helységekben, ahol őshonos kisebbségek élnek.
    "Tisztában vagyunk azzal, hogy egy ilyen széles körű átalakítás és politikai szemléletváltás nem megy egyik napról a másikra. Bízunk abban, hogy azokból az európai példákból kiindulva, amelyeket ön is megismerhetett munkássága során, lehetősége lesz arra, hogy lefektesse az alapjait egy széleskörű mentalitásváltásnak" - fogalmazott nyílt levelében Szilágyi Zsolt.
    Az EMNP elnöke a migráció kihívásaira is felhívta a kijelölt miniszterelnök figyelmét, és a bevándorlási kvóták következetes elutasítását ajánlotta Dacian Ciolosnak.  
    "Hisszük, hogy a kötelező kvótarendszer semmit nem old meg, sőt, elmélyíti a válsághelyzetet" - olvasható a nyílt levélben. Úgy vélte, a közép-kelet-európai szolidaritásvállalás ebben Románia segítségére lehet. Szilágyi Zsolt ezúttal is javasolta, hogy Románia is vizsgálja felül a román-szerb államhatár védelmét, és zárja le kerítéssel a határszakaszt.